Sprijin pentru clădiri eficiente energetic și energie regenerabilă
Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat aprobarea Ghidului solicitantului pentru Componentele 1, 2 și 4 ale Programului pentru Eficiență Energetică și Energie Regenerabilă, cofinanțat prin Programul de cooperare elvețiano-român. Programul beneficiază de un grant de 60 de milioane de franci elvețieni (CHF), din care 55,94 milioane CHF sunt dedicate finanțării proiectelor din cele trei componente.
Ce tipuri de proiecte vor primi finanțare?
Programul se adresează unui număr de 72 de unități administrativ-teritoriale, incluzând atât municipii mari, cât și comunități defavorizate. Proiectele eligibile trebuie să vizeze cel puțin unul dintre următoarele domenii:
Transformarea clădirilor publice în clădiri cu eficiență energetică aproape zero (nZEB);
Producția și stocarea energiei geotermale de mică adâncime;
Construirea de centrale electrice pe apeducte și canalizare;
Generarea de energie din deșeuri organice municipale.
Ministrul Cseke Attila a încurajat autoritățile locale să depună proiecte, subliniind că acestea contribuie la îmbunătățirea calității vieții populației, prin eficiență energetică crescută și utilizarea energiei din surse regenerabile.
Termenul limită și informații suplimentare
Unitățile administrativ-teritoriale interesate pot depune proiectele până la data de 30 iunie 2025. Ghidul solicitantului, care detaliază criteriile de eligibilitate și condițiile de finanțare, este disponibil pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) la adresa: Ghidul Solicitantului.
Ministrul a exprimat mulțumiri partenerilor elvețieni pentru colaborare, apreciind componenta adresată comunităților defavorizate și introducerea unor tehnologii inovatoare și eficiente energetic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.