Urmare a solicitărilor cu privire la corrigendum-ul nr. 3 la ghidul specific pentru apelul de proiecte pentru granturile de până la 100.000 de euro pentru digitalizarea IMM-urilor, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, MIPE anunță o serie de modificări, pentru ca forma finală să respecte cât mai fidel interesele beneficiarilor:
– Baza de raportare a indicatorilor financiari rămâne pentru anul 2022, astfel încât și beneficiarii înființați în anul 2021 pot calcula toți indicatorii de evaluare tehnico-economică. În plus, introducerea anului 2022 ca bază de raportare și evaluare a indicatorilor economici vine ca măsură de sprijin pentru beneficiarii care au fost afectați în anul 2020 de restricțiile provocate pe fondul pandemiei de COVID-19. Pentru numeroase domenii de activitate desfășurarea activității a fost restricționată, astfel că nu au putut înregistra rezultate economice pozitive. În această formă, ne asigurăm că este respectat principiul echitabililității.
– Se modifică perioada de depunere a proiectelor, care va fi între 15 februarie – 30 iunie 2023. Pentru a nu periclita procesul de depunere pentru potențialii beneficiari care nu pot finaliza raportările contabile anuale până la termenul maxim prevăzut legal (Ordinul 4.268/15 decembrie 2022 al Minsiterului Finanțelor), proiectele pot fi depuse până la finalul lunii iunie. Reamintim că acest apel este unul de tip competitiv, prin urmare singurul criteriu ce va face diferența între proiecte este calitatea acestora. Cererile de finanțare, împreună cu documentele suport, se vor încărca în platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro.
Astfel, calendarul final al apelului de proiecte este:
Depunere proiecte: 15 februarie 2023 – 30 iunie 2023
Evaluare proiecte: 3 iulie 2023 -16 august 2023
Etapa I de semnare a contractelor: 15 septembrie 2023 -15 octombrie 2023
Etapa II de semnare a contractelor: 15 octombrie 2023- 15 noiembrie 2023
– Valoarea totală a prezentului apel rămâne 347,50 milioane euro, urmând ca pentru oportunitățile pregătite pentru sectorul agricol să fie identificate alte surse de finanțare.
– Perioada de durabilitate scade de la 5 (cinci) ani, la 3 (trei) ani;
Totodată, MIPE pune la dispoziția beneficiarilor apelului de proiecte pentru Digitalizarea IMM-urilor:
Îndrumarul privind încadrarea întreprinderilor în categoria IMM;Îndrumarul privind îndeplinirea criteriilor DESI în urma implementării proiectului de digitalizare;Îndrumarul pentru beneficiarii privați aplicabil în derularea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuție de lucrări finanțate din fondurile externe nerambursabile și rambursabile aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență, actualizat în data de 13 ianuarie 2023.
Apelul va sprijini următoarele tipuri de acțiuni:
- achiziții de hardware TIC;
- achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale;
- dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation;achiziții de tehnologii blockchain;
- achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality;
- achiziționare website de prezentare;
- achiziția de servicii de tip cloud și IoT;
- instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC;
- consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.