Ordinul afectează cel mai mult gospodăriile rurale prin limitarea numărului de porci pe care persoanele private au voie să le crească.
Ordinul de ministru care este pus deocamdată în dezbatere, definește astfel de gospodării:
”exploataţie noncomercială de suine - exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrășat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului”.
Vânzarea terenurilor agricole s-a complicat. Obligațiile vânzătorilor și cumpărătorilor
Așadar în gospodării nu se vor putea crește mai mult de 5 porci odată.
Totodată, același ordin definește și exploatațiile comerciale de suine astfel:
”exploataţie comercială de suine - exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului”.
Totdată documentul mai stipulează și că responsabilitatea trecerii de la o exploataţie la alta intră în obligaţia crescătorilor de porci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.