În acelaşi context, Google precizează că doar 0,09% dintre dispozitivele cu Android care au instalat aplicaţii numai din magazinul oficial, în 2017, au fost compromise cu cel puţin o PHA, care se traduce în malware mobil.
"Această rată a scăzut şi mai mult, până la 0,08%, în primele trei trimestre ale anului 2018. Cu o bază de utilizatori de două miliarde, suma se ridica la 1,6 milioane de dispozitive. În orice caz, dispozitivele care au instalat aplicaţii din afara magazinului oficial Android au avut şanse mai ridicate să se "confrunte" cu un PHA - 0,82% în 2017 şi 0,68% în primele nouă luni ale anului 2018", notează sursa citată.
Raportul de specialitate menţionează că prin intermediul Google Play Protect, încorporat în fiecare dispozitiv Android, sunt scanate peste 50 de miliarde de aplicaţii zilnic din interiorul şi din afara magazinului Google Play.
"Dispozitivele Android care descarcă aplicaţii doar din Google Play sunt de nouă ori mai puţin susceptibile să se confrunte cu un PHA decât dispozitivele care descarcă aplicaţii din alte surse", se arată în sinteza Google, citată de specialiştii Eset.
Pe fondul acestor constatări, experţii susţin că actualizarea dispozitivului la o versiune Android cât mai recentă menţine un risc scăzut de a intra în contact cu malware-uri, un exemplu în acest sens fiind Android Lollipop (5.x), lansat în noiembrie 2014, care a avut o rată a apariţiei PHA de 0,66%, însă odată cu Pie (9.x), lansat în august 2018, această rată a scăzut considerabil la 0,06. Cu toate acestea, ponderea dispozitivelor care rulează una dintre cele mai recente versiuni Android - Oreo (8.x) şi Pie rămâne scăzută, după cum arată datele publicate de Google, în 26 octombrie 2018. Astfel, Pie trece neobservat, având în vedere că mai puţin de 0,1% dintre utilizatori rulează această versiune pe smartphone-urile lor. În acelaşi timp, aproape unul din trei dispozitive cu Android rulează fie Lollipop, fie una dintre versiunile mai vechi ale platformei.
Oficialii Google subliniază că utilizatorii trebuie să se limiteze la a descărca aplicaţii doar din Google Play, iar actualizarea dispozitivelor la o versiune Android cât mai recentă este necesară dacă se doreşte evitarea contactului cu aplicaţii malware.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.