Google ar putea concedia 10.000 de angajați "neperformanți"

Simona Haiduc |
Data publicării:
Este nevoie de o reducere a costurilor
Este nevoie de o reducere a costurilor

Google, subsidiara Alphabet, vrea să identifice 10.000 de angajați "neperformanți", adică 6% din forța sa de muncă la nivel global, cu scopul de a-i concedia, potrivit The Information.

Citând surse apropiate situației, publicația a precizat că grupul folosește noul său sistem de evaluare a performanțelor introdus în luna mai pentru a clasifica acești angajați.

Un purtător de cuvânt al Google a refuzat să comenteze posibilele reduceri de personal. Acesta a declarat că societatea a implementat un nou sistem, numit Googler Reviews and Development (GRAD), pentru a "stabili obiective clare și pentru a oferi angajaților un feedback regulat" cu privire la performanțele lor.

Confruntat cu o scădere a veniturilor din publicitate și cu o înrăutățire a condițiilor economice, gigantul internetului a dat de înțeles că intenționează o reducere a costurilor și o îmbunătățire a productivității. În iulie, Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet, a prezentat un plan numit Simplicity Sprint, care ar trebui să asigure companiei ”20% mai multă eficientă".

Anunțurile de concedieri s-au înmulțit în sectorul tehnologic în ultimele săptămâni, în special la Twitter, cumpărat de Elon Musk, și la compania mamă a Facebook, Meta. Marți, producătorul de computere și imprimante HP și-a anunțat la rândul său intenția de a elimina între 4.000 și 6.000 de locuri de muncă în următorii trei ani.

Citește și Concedierea salariaților. Ce amenzi pot primi angajatorii dacă nu respectă regulile

Actul normativ menționat a venit, spre exemplu, inclusiv cu și mai multe situații care interzice concedierea angajaților. Este vorba, mai exact, despre concedierile mai mult sau mai puțin vindicative. Concret, este interzisă concedierea pe fondul unei solicitări de mutare pe un post vacant cu condiții de muncă mai favorabile. Practic însă, dacă angajatorul își motivează refuzul față de aceste solicitări într-un mod cât mai obiectiv, el ar putea scăpa de consecințele prevăzute în legislație și care pot ajunge chiar și la încheirea raportului de muncă.

Legea nr. 283/2022 a introdus în Codul muncii, dreptul salariatului de a solicita, după o vechime de șase luni și după finalizarea perioadei de probă, mutarea pe un post vacant cu condiții de muncă mai favorabile. Aceeași lege stipulează că le este interzis angajatorilor să-i dea afară pe salariații care și-au exercitat acest drept. Mai exact, este interzisă concedierea pe fondul exercitării acestui drept. 

Practic, dacă angajatorul nu-și poate susține în instanță cazul de concediere și angajatul demonstrează care ar fi fost motivul concedierii sale, de fapt, acesta poate obține anularea deciziei și reintegrarea sa în funcție.

Totodată, există și o amendă ce poate fi aplicată de inspectorii de muncă pentru astfel de concedieri - între 4.000 și 8.000 de lei. 

Reamintim că, dacă primește astfel de solicitări, angajatorul are obligația de a răspunde motivat, în scris, în termen de 30 de zile. Pentru a evita astfel de situații conflictuale cu angajații, atunci când refuză cererile lor de mutare pe un post vacant cu condiții de muncă mai favorabile, angajatorii trebuie să se asigure că motivele susținute sunt suficient de bune și obiective pentru a nu lăsa loc, ulterior, de aprecieri contrarii din partea instanței sau a inspectorilor de muncă, scrie Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 370226.41RON
1 ETH = 7993.56RON
1 LTC = 368.82RON
1 XRP = 8.98RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel