'Este un lucru pe care noi îl facem gratuit pentru acest oraş care ne-a oferit atât de mult', a declarat Lorenzo Brunello, unul dintre gondolierii deveniţi scafandri.
Turiștii din Italia trebuie să se supună noilor reguli
Renunţând la ţinutele lor tradiţionale în favoarea unor combinezoane complet etanşe, similare celor purtate de scafandri pentru a evita contactul cu apele reci şi poluate ale lagunei din Veneţia, o jumătate de duzină de gondolieri au plonjat cu schimbul, de la ora locală 18:00 şi până la miezul nopţii, în proximitatea celebrului pod Rialto.
Lorenzo a venit însoţit de prietenul lui Alessandro Pulese, care operează curse în regim de taximetrie pe apele canalelor veneţiene. Imediat după ce şi-au încheiat munca pe ziua de duminică, ei au îmbrăcat acele costume impermeabile. Pe fundul canalelor veneţiene au găsit tot felul de obiecte: biciclete, maşini de spălat şi chiar televizoare. 'Acolo este o cu totul altă lume', compusă din 'straturi' de obiecte vechi şi mai puţin vechi, inclusiv radiouri şi telefoane ce datează din epoci diferite, a explicat gondolierul Lorenzo.
'Este un semnal de alarmă pentru oraş. Iar noi ne iubim oraşul', a adăugat tânărul Alessandro. Pentru prima dată, aceşti neobişnuiţi 'vânători de deşeuri' au acţionat în cursul serii şi al nopţii. În prima oră de scufundări, ei au adus la suprafaţă un cuptor de bucătărie, un monitor PC şi o veioză, au precizat autorităţile locale. Obiectivul acestei iniţiative insolite este acela de 'a-i sensibiliza pe oameni puţin câte puţin şi să facem ceva concret', a subliniat Lorenzo Brunello. Cei doi tineri, care au fost colegi de şcoală, au luat parte la cea de-a treia acţiune a lor de acest tip. 'Prima dată, am strâns 500 de kilograme, iar data următoare 700 de kilograme. Vorbim aici despre tone de lucruri, de altfel un pneu cântăreşte 30 de kilograme şi să îl ridici de pe fundul apei nu este deloc uşor, căci, în plus, este prins în noroi', a explicat acelaşi gondolier.
Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul Primăriei din Veneţia şi coordonată de Ermelinda Damiano, venită la faţa locului pentru a exprima 'sprijinul administraţiei locale faţă de această admirabilă iniţiativă a gondolierilor, care demonstrează afecţiunea şi iubirea lor faţă de oraşul nostru'. Între februarie şi iunie, alte cinci intervenţii de acest tip au permis organizatorilor să recupereze aproape 2,5 tone de deşeuri, potrivit Primăriei din Veneţia. Gondolierii aflaţi la originea proiectului, Stefano Vio şi Alessandro Zuffi, vor să organizeze astfel de scufundări o dată pe lună până în luna aprilie în apele lui Canal Grande, principala arteră de circulaţie din oraşul lacustru, care duce până în Piaţa San Marco, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.