Goldman Sachs și-a majorat estimarea privind prețul aurului la 3.700 dolari pe uncie, afirmând că îngrijorările crescânde legate de economia americană – pe fondul unei intensificări a războiului comercial dintre Statele Unite și China – fac metalul galben mai atractiv ca mijloc de protecție împotriva unei recesiuni.
Scenariu de risc: 4.500 de dolari/uncie
Este pentru a treia oară deja când banca de investiții revizuiește în acest an ținta de preț a aurului pentru sfârșitul lui 2025, de la 3.300$/uncie (anunțată în martie) la 3.700$/uncie.
Goldman Sachs a avertizat totodată că, într-un scenariu de risc extrem, aurul ar putea ajunge până la 4.500$/uncie până la sfârșitul lui 2025.
Cererea pentru aur fizic și ETF-uri, în creștere
Într-o notă datată vineri, banca a menționat că folosește aurul ca mijloc de protecție împotriva riscurilor sporite de recesiune în SUA, observând o creștere a cererii atât pentru fondurile tranzacționate la bursă (ETF-uri), cât și pentru aurul fizic în ultimele săptămâni.
Această situație apare în contextul unei escaladări rapide a războiului comercial dintre Statele Unite și China, în ultima săptămână. SUA au majorat tarifele vamale pentru importurile chineze până la un total cumulat de 145%, provocând un răspuns dur din partea Beijingului, care a impus la rândul său tarife de până la 125% pentru produsele americane.
Președintele american Donald Trump a prezentat, de asemenea, planuri pentru tarife „reciproc” ridicate împotriva principalilor parteneri comerciali ai SUA, deși a amânat aplicarea acestora cu 90 de zile. Cu toate acestea, Trump a impus deja un tarif universal de 10% și a declarat că urmează taxe direcționate pentru electronice și produse farmaceutice.
Aurul atinge un nou record istoric
Escaladarea războiului comercial dintre SUA și China a dus săptămâna trecută la un nivel record al aurului, de 3.245,69$/uncie, menținând cererea pentru metalul galben – atât fizică, cât și prin ETF-uri – la niveluri ridicate.
Mai multe bănci centrale importante din lume, în special din Asia, au fost observate intensificându-și achizițiile de aur în ultimele luni. Această tendință vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de o posibilă recesiune în SUA, în special în contextul incertitudinilor economice asociate administrației Trump.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.