Publicitate
"Intrăm într-un ciclu nou, "postmodernist", în care inflația reprezintă un risc mai mare decât deflația. De asemenea, este posibil să asistăm la o regionalizare și o localizare sporită a producției, la costuri mai mari ale forței de muncă și ale materiilor prime, la acțiuni mai ample și mai proactive din partea guvernelor naționale", a explicat Peter Oppenheimer, strateg la Goldman Sachs. Potrivit estimărilor sale, acest lucru va duce la o inflație mai mare și la creșterea cheltuielilor publice.
Potrivit analiștilor băncii, ciclul de investiții care va apărea după pandemia COVID-19 va fi probabil determinat de condiții și priorități economice diferite de cele din trecut și va deschide noi oportunități de investiții. Oppenheimer consideră că, în noul ciclu de investiții, investitorii se vor concentra pe companiile care își pot adapta cu ușurință modelele de afaceri, precum și pe cele care își pot îmbunătăți eficiența prin reducerea costurilor cu energia și cu forța de muncă.
Atenție la aceste companii!
De asemenea, banca consideră promițătoare acțiunile companiilor care beneficiază de creșterea cheltuielilor guvernamentale și a investițiilor de capital. "Multe dintre companiile care sunt cele mai sensibile la aceste teme au scăzut ca preț în ultimele luni și oferă oportunități de creștere atractive", a spus Oppenheimer.
Banca a menționat companiile miniere Rio Tinto și Glencore, gigantul logistic UPS (United Parcel Service) și producătorul militar american Raytheon printre companiile care vor beneficia de câștiguri de capital.
Lista celor mai promițătoare titluri de valoare a inclus mai multe companii de tehnologie, inclusiv acțiunile dezvoltatorului de software Adobe, precum și ale producătorilor de cipuri AMD (Advanced Micro Devices) și Micron.
Din toate domeniile
Goldman Sachs recomandă investitorilor să fie atenți la acțiunile companiilor cu marje ridicate și stabile. Acestea sunt sectoarele bunurilor de consum, energiei, sănătății și utilităților, care se numără printre sectoarele cu cele mai mari marje istorice pe cinci ani, a precizat banca.
În sectorul bunurilor de consum, analiștii au remarcat producătorii de bunuri de lux Hermes și Moncler, precum și acțiunile companiilor de tutun Philip Morris și British American Tobacco. Printre companiile energetice promițătoare, experții au menționat acțiunile Diamondback Energy și ale companiei australiene de petrol și gaze Woodside Petroleum. În sectorul sănătății, experții au remarcat Novo Nordisk și producătorul danez de echipamente medicale Coloplast. Sectorul utilităților a fost unul dintre cele mai profitabile sectoare în acest an. Fortis, American Water Works și Power Grid India se numără printre cele mai promițătoare acțiuni din acest sector, potrivit Goldman Sachs.
Citește și Pensii militare. Prevederi intrate în vigoare și care se aplică
Randamente mai mici
Noul ciclu investițional va aduce probabil randamente mai mici pentru investitori, deoarece creșterea ratelor dobânzilor va afecta evaluările companiilor, a avertizat banca.
Ținta pentru indicele S&P 500 în scenariul de bază este de 4.300 de puncte la sfârșitul anului și de 3.600 de puncte în cazul unei recesiuni în SUA. Analiștii de la Goldman Sachs se așteptau ca indicele să se situeze în jurul valorii de 5100 de puncte la începutul anului, dar apoi au redus prognoza. Perspectivele mai puțin optimiste ale băncii se datorează așteptărilor că prețurile mai mari ale materiilor prime și creșterea economică mai lentă vor reduce câștigurile companiilor în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.