În aceste condiții, aurul spot a urcat brusc la 2.782,03 dolari/uncie la începutul sesiunii de tranzacționare, pentru a reveni, ulterior, la o valoare mai decentă, de 2.779,39 dolari/uncie, ceea ce înseamnă o creștere față de cotația anterioară de 0,2%. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,4%, până la 2.791,70 dolari.
„Aurul este foarte ancorat de rezultatul alegerilor din SUA... Pe termen scurt, aurul spot se va confrunta cu rezistența pragului de 2.800 de dolari/uncie, după care va trebui să treacă de hopul valorii de 2.826 dolari”, a explicat Kelvin Wong, analist senior la piața OANDA.
Alegerile din 5 noiembrie au intrat pe ultimă sută de metri, ultimele sondaje indicând o concurență acerbă între Donald Trump și Kamala Harris.
Pe lângă factorul de incertitudine legat de rezultatului votului american de săptămâna viitoare, creșterea record a aurului este explicată și de așteptările privind noi reduceri ale ratelor dobânzilor din SUA. Scăderea ratelor reduce costul de oportunitate al deținerii de lingouri cu randament zero.
Prognoza de preț, revizuită
Factorii politici ai Fed sunt aproape siguri că săptămâna viitoare banca centrală american va proceda la o nouă scădere a dobânzilor cheie cu un sfert de punct, în contextul în care un raport al Departamentului Muncii din SUA a arătat că locurile de muncă deschise au scăzut în septembrie la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021.
„Dacă vedem cifre ridicate ale inflației sau un raport puternic privind locurile de muncă, atunci ar putea exista o deraiere a prețurilor aurului”, a adăugat Kelvin Wong.
Separat, Goldman Sachs și-a redus prognoza pentru aur de la 3.080 dolari/uncie, la 3.000 dolari/uncie până în decembrie 2025, dar și-a menținut poziția optimistă. De asemenea, anticipează o creștere de 7% pentru fondurile occidentale tranzacționate la bursă (ETF).
În ceea ce privește comerțul cu amănuntul, cumpărătorii indieni de aur au trecut cu vederea prețurile record, cumpărând pentru sărbătorile Dhanteras și Diwali, în speranța că prețurile în creștere vor continua în contextul încetinirii pieței bursiere.
Argintul spot a pierdut 0,3% până la 34,33 USD uncia.
Paladiul a scăzut cu aproape 1%, la 1.210,72 USD uncia, în timp ce platina a crescut cu 0,1%, la 1.046,89 USD.
Cererea mai puternică și riscul de întrerupere a aprovizionării vor duce la creșterea prețurilor la platină și paladiu în 2025, comparativ cu mediile din acest an, potrivit unui sondaj Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.