Pactul de stabilitate și creștere al blocului comunitar a fost suspendat în 2020 din cauza pandemiei COVID-19 și urmează să revină într-o versiune modificată anul viitor, Italia făcând presiuni pentru ca acesta să fie mai indulgent, în opoziție cu cererile altor membri de a impune reguli fiscale stricte.
"Nu exclud niciuna dintre opțiuni, cred că trebuie să evaluăm ce este mai bine pentru Italia", a declarat Meloni în fața camerei superioare într-un discurs înaintea unui summit al liderilor UE care va avea loc la Bruxelles în perioada 14-15 decembrie.
Acesta nu este primul semn care arată că Italia este dispusă să facă acest gest. Săptămâna trecută, Reuters a relatat că Roma este pregătită să se opună prin veto oricăror reguli care penalizează economia Italiei, puternic îndatorată, și nu va ratifica o reformă a Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de salvare a zonei euro, fără un acord satisfăcător privind pactul de stabilitate.
"Dacă nu se găsește nicio soluție, dacă nu se ajunge la un acord, ne vom întoarce la parametrii anteriori", a declarat Meloni în fața Senatului, adăugând că va face tot posibilul pentru a promova un acord convenabil în viitoarele discuții cu colegii săi europeni.
Care sunt termenii noilor norme fiscale
Normele UE limitează deficitele bugetare la 3% din produsul intern brut (PIB) și datoria la 60%, cu măsuri stricte pentru cei care nu-și reduc surplusurile suficient de repede, însă multe guverne europene depășesc cu mult aceste limite.
Comisia Europeană a propus modificarea regulilor prin introducerea unei traiectorii de ajustare fiscală axată pe reduceri de cheltuieli pe o perioadă de patru până la șapte ani.
Însă Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar, a cerut, de asemenea, ca țările puternic îndatorate, precum Italia, să reducă datoria cu cel puțin 1% din PIB în fiecare an.
În septembrie, Italia și-a majorat ținta de deficit pentru anul viitor la 4,3% din PIB, de la 3,7% cât estimase anterior, și a declarat că nu va reveni la plafonul de 3% al UE până în 2026.
În octombrie, banca centrală a Italiei a declarat că creșterea economică va rămâne sub 1% în acest an și în 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.