Publicitate
Ginerele lui Orban, Istvan Tiborcz, a devenit cel mai important investitor al țării în industria turismului, incluzând o jumătate de duzină de hoteluri din Budapesta fie finalizate, fie în curs de reconstrucție. Activele holdingului său au crescut la cel puțin 65 de miliarde de forinți (180 de milioane de dolari) în ultimii opt ani, potrivit ultimelor înregistrări publicate, notează Bloomberg.
Faptul de a avea legături familiale puternice în afaceri nu este ceva nou, iar bărbatul de 37 de ani spune că nu este implicat în politică. Dar Ungaria lui Orban este o țară în care toate drumurile sunt din ce în ce mai mult politice.
Tiborcz spune că are misiunea de a ajuta la revitalizarea capitalei ungare și de a-i permite să ajungă din urmă orașe precum Viena în ceea ce privește cazarea de lux. Aceasta include restaurarea unor clădiri precum emblematicul hotel spa Gellert de pe malul Buda al Dunării și Hotelul Dorothea de pe malul Pesta.
Viziunea sa este "să ridice profilul Budapestei la o destinație turistică de top, de calitate superioară", a declarat Tiborcz într-un schimb rar cu presa străină prin e-mail luna trecută. "Sunt implicat pe termen lung". De asemenea, el a deschis un club privat și a renovat hoteluri în alte locuri turistice, precum Lacul Balaton și regiunea viticolă Tokaj.
Cu toate acestea, adversarii lui Orban spun că ascensiunea lui Tiborcz ilustrează modul în care politica și afacerile au devenit intrinsec legate sub conducerea unui lider pe care Uniunea Europeană l-a acuzat că a încurajat un sistem de clientelism.
Aproximativ 19 miliarde de euro de finanțare pentru Ungaria rămân suspendate de către UE, în parte din cauza preocupărilor legate de modul în care sunt cheltuiți banii, în timp ce țara ocupă ultimul loc în cadrul blocului în Indicele anual de percepție a corupției realizat de Transparency International.
Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, un critic înverșunat al lui Orban, a declarat că Tiborcz a profitat de legăturile sale cu premierul ungar, a cărui ultimă perioadă la putere datează din 2010. Asta în condițiile în care municipalitatea orașului și-a văzut fondurile reduse de către guvern, a spus el.
Proiecte precum complexul guvernamental al lui Orban din cartierul Castelului, noile muzee și hotelurile lui Tiborcz atrag atenția, dar nu fac mare lucru pentru oraș, a declarat Karacsony într-un interviu.
"Politicile guvernului nu sunt orientate spre turism sau spre ajutorarea locuitorilor, ci sunt motivate de afaceri și putere", a spus el. "Narațiunea lui Tiborcz este că apără patrimoniul arhitectural însă acest lucru este departe de adevăr".
Tiborcz s-a căsătorit cu fiica cea mare a lui Orban, Rahel, în 2013, după ce s-au cunoscut cu șase ani mai devreme la biserică, potrivit unui interviu acordat săptămânalului Mandiner. În timp ce alți membri ai familiei premierului păstrează în mare parte discreția, Tiborcz a devenit un nume cunoscut în Ungaria.
El și soția sa au respins în mod repetat orice idee că ar fi profitat de pe urma legăturii de familie cu Orban, deși Tiborcz a declarat anul trecut pentru site-ul de știri Index.hu că discută în mod regulat despre dezvoltarea turismului cu socrul său. De asemenea, el a respins plângerea primarului Budapestei cu privire la proiectele sale, spunând că se concentrează pe conservarea arhitecturii aflate în pericol de ruină.
Castelul Schlossberger
"Întotdeauna este mai benefic pentru proprietarii locali de proprietăți să aibă în apropiere un stabiliment renovat și de lux decât o structură neglijată", a spus el. "În ceea ce privește retorica politică asociată cu numele meu, consider că astfel de discuții sunt deplasate. Nu mă implic în politică".
Rețeaua lui Tiborcz include ceea ce deține prin intermediul holdingului său BDPST Group și unele participații în companii prin intermediul unor fonduri de capital privat. Partenerii săi de afaceri au fost implicați în alte tranzacții. În 2022, premierul de atunci al Sloveniei a încercat să blocheze achiziționarea celui mai mare grup turistic al țării de către o companie cu sediul la Budapesta condusă de un partener al lui Tiborcz.
Tiborcz a refuzat să comenteze calculul Bloomberg cu privire la activele sale și a indicat declarațiile financiare disponibile public. Forbes l-a plasat pe Tiborcz pe locul 27 în cea mai recentă listă a celor mai bogați maghiari, cu o avere estimată la 75,3 miliarde de forinți.
Prima sa afacere majoră a fost Elios Zrt. o companie specializată în licitații pentru iluminatul stradal finanțate de UE. Tiborcz a vândut firma în 2015 lui Attila Paar, a cărui companie de construcții a câștigat contracte de achiziții publice pentru unele dintre cele mai vizibile proiecte guvernamentale, inclusiv renovarea Castelului Buda și a Operei de Stat.
Trei ani mai târziu, agenția antifraudă a UE a susținut că afacerile Elios au fost frauduloase și a îndemnat Ungaria să ia măsuri împotriva lui Tiborcz și a unui fost asociat. Cazul a fost clasat, în timp ce guvernul ungar a trebuit să ramburseze 43,7 milioane de euro din fondurile care au fost alocate companiei.
De atunci, Tiborcz se concentrează în principal pe BDPST, pe care a înființat-o în anul în care a ieșit din Elios. Scopul, a declarat el în răspunsul său prin e-mail la întrebări, a fost acela de a accesa "potențialul vast neexploatat al sectorului turismului din Ungaria, care este foarte promițător pentru economia națională".
Hotelul Gellert
Prima achiziție a fost un castel dărăpănat în Tura, la 50 de kilometri est de Budapesta. Acesta este acum hotelul emblematic de cinci stele al BDPST, după ce clădirea în degradare a fost salvată după decenii de utilizare abuzivă în timpul comunismului. Cântărețul Justin Bieber a petrecut acolo cu prietenii și personalul după ce a cântat la Festivalul Sziget de la Budapesta în 2022, potrivit presei.
BDPST a investit, de asemenea, în transportul de mărfuri, logistică, finanțe și, în ultima vreme, în agricultură, dar turismul a fost întotdeauna principalul său interes, precum și al soției sale. În interviul cu Mandiner publicat la sfârșitul anului 2022, Rahel Orban a citat un stagiu la hotelul Kempinski ca fiind unul dintre primele lor locuri de muncă. De asemenea, este absolventă a programului de MBA al școlii elvețiene de afaceri în domeniul ospitalității EHL din Lausanne.
"Turismul în capitală trebuie să fie ridicat la un nivel mai înalt", a declarat ea pentru revistă. "Budapesta ar putea deveni, de asemenea, o destinație alternativă pentru oaspeții de înaltă clasă."
Cea mai recentă achiziție din portofoliul de hoteluri al soțului ei este hotelul Gellert, de la începutul secolului XX, în stil Art Nouveau. Acesta va fi administrat de Mandarin Oriental Group - prima dată pentru acest lanț în Ungaria - când se va redeschide în 2027, a precizat Tiborcz în e-mail.
Hotelul, care are vedere spre Dunăre de la poalele dealurilor Buda, a fost avariat de bombardamente în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și renovat în timpul comunismului. Spa-ul adiacent, care rămâne în mâinile autorităților locale, este una dintre cele mai durabile imagini ale Budapestei.
De cealaltă parte a râului, compania sa deține trei hoteluri de top-star, toate operate de lanțuri internaționale. Dar hotelul său finalizat preferat până acum este Dorothea, un hotel Autograph Collection administrat de Marriott.
Grandoarea interiorului face aluzie la folclorul maghiar, cu broderii care împodobesc pernele de catifea albastră din cafeneaua principală și cu peretele uriaș de gresie albastră Zsolnay care leagă zona de recepție de restaurantul principal. Situat sub un acoperiș uriaș de sticlă, restaurantul este ca o grădină de iarnă.
Hotelurile oferă, de asemenea, o fereastră către modul în care afacerile și politica se împletesc în Ungaria.
Tiborcz a cumpărat Gellert de la o companie deținută de dezvoltatorul imobiliar Indotek, care la rândul său este deținut de Daniel Jellinek, pe care Forbes îl consideră a șaptea cea mai bogată persoană din țară. Printre afacerile sale, Indotek a făcut parte dintr-un grup condus de guvern care a încercat să cumpere aeroportul din Budapesta, înainte de a renunța la ofertă la sfârșitul anului 2021.
Guvernul intenționează în continuare să cumpere aeroportul, iar o firmă financiară controlată indirect de Tiborcz a fost implicată în consilierea oficialilor, a relatat Bloomberg în noiembrie.
Proiectul de reamenajare a Hotelului Dorothea este finanțat din fondurile proprii ale lui Tiborcz plus un împrumut de 40,1 miliarde de forinți de la banca MBH, arată registrele de afaceri ale companiei. Lorinc Meszaros, cel mai apropiat aliat și prieten de afaceri al lui Orban, și statul dețin împreună o participație majoritară în MBH.
Tiborcz nu este descurajat de ceea ce ar putea spune adversarii socrului său. Pentru el, este vorba doar de construirea unui brand turistic. Budapesta a rămas în urma Vienei, fosta sa capitală geamănă a Imperiului Austro-Ungar, aflată la două ore distanță spre vest, în ceea ce privește atragerea de vizitatori mai bogați, chiar dacă are o vastă rețea de stațiuni termale pe lângă atracțiile istorice.
"Eforturile noastre s-au concentrat până acum asupra Ungariei și Budapestei", a spus el. "Dar acest lucru nu exclude posibilitatea unor proiecte în alte țări sau orașe în viitor."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.