Publicitate
Este vorba despre compania Pasqual, lider în Franța la calculul cuantic și care a semnat un acord cu gigantul saudit Aramco, pentru a instala până anul viitor o mașină bazată pe procesorul său cuantic cu atomi neutri. Această mașină de 200 de qubiți - unitatea de procesare a informațiilor cuantice - va fi prima mașină cuantică de asemenea putere achiziționată de o companie privată, mai ales la nivel internațional.
Chiar dacă promisiunea unui veritabil computer cuantic este încă departe de a fi transpusă în viață, investițiile companiilor foarte mari în domeniul tehnologiilor cuantice se accelerează. Aceste tehnologii, care exploatează proprietățile ciudate ale materiei la scara infinitului mic, promit, grație unei modalități diferite de efectuare a calculelor, să deschidă calea către puteri de calcul ce nu pot fi atinse cu ajutorul supercalculatoarele „clasice”. Care este interesul? Speranța că vor putea fi rezolvate probleme imposibil de descifrat în ziua de azi, dar și dorința de a reduce cerințele energetice ale calculului actual de înaltă performanță.
Referință europeană
Aramco lucrează deja cu compania Pasqal din 2022 pentru a explora cazuri de utilizare a cuanticului în energie. Deținută în proporție de 98% de statul saudit, compania de petrol și gaze a investit și în pepita franceză în cadrul operațiunii de strângere de fonduri de 100 de milioane de euro de la începutul lui 2023, cea mai mare strângere de fonduri până în prezent într-o societate cuantică europeană de pe Bătrânul Continent. Acest nou acord prevede ca Pasqal să instaleze, să întrețină și să opereze un sistem cuantic de 200 de qubiți, care să devină operațional în a doua jumătate a anului 2025. „Ne propunem să fim primii care utilizează calculul cuantic în sectorul energetic”, explică Ahmad al-Khowaiter, Vicepreședintele Aramco pentru tehnologie și inovare. Francezul Pasqual a fost în competiție cu nume mari americane din sector în această licitație.
„Va fi cel mai puternic instrument utilizat în scopuri industriale, care va deschide o nouă eră a inovației pentru afaceri și societate”, spune Georges-Olivier Reymond, CEO și co-fondator, împreună cu Alain Aspect Pasqal, laureat al Premiului Nobel pentru fizică. Reper european în sector, compania a fuzionat în 2022 cu compania olandeză Qu & Co, specializată în algoritmi cuantici și software. Prin urmare, este prezentă pe întreg lanțul valoric, de la construcția de procesoare până la dezvoltarea de software. Cu 200 de angajați, are o fabrică de producție în Franța la Massy (Île-de-France) și o alta în Canada pentru a deservi piața nord-americană.
Prezentă deja în Statele Unite și Asia, Pasqal vrea să-și accelereze dezvoltarea internațională. Semnarea cu una dintre cele mai mari companii din lume este „oportunitatea perfectă pentru noi de a arăta nu numai sectorului energetic, ci și lumii întregi, ce poate face tehnologia noastră”, adaugă managerul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.