Gigantul Alibaba, rupt în șase entități. Practic, va fi desființat

Simona Haiduc |
Data publicării:
Alibaba
Alibaba

Informația a apărut în spațiul public la o zi după ce fondatorul Alibaba, omul de afaceri chinezi Jack Ma, a fost văzut ieșind dintr-o școală primară din Hangzhou. 

Alibaba Group intenționează să își divizeze activitatea în șase unități principale, de la comerț electronic la cloud computing, ca parte a celei mai mari restructurări din istoria de 24 de ani a întreprinderii, iar cinci dintre noile entități vor lua în calcul posibilitatea atragerii de sau oferte publice inițiale.

Șase unități distincte

Cele șase unități sunt Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group și Digital Media and Entertainment Group, a precizat grupul într-un comunicat.

Daniel Zhang va rămâne președinte și director general al Alibaba Group, care va urma un model de afaceri de tip holding, și va ocupa simultan funcția de director general al Cloud Intelligence Group.

Explicații care sună bine

"Intenția inițială și scopul fundamental al acestei reproiectări este de a face organizația noastră mai agilă, de a scurta procesul decizional, de a-l face mai simplu și mai pe înțelesul tuturor, dar și pentru a reacționa mai rapid la provocări”, a declarat Daniel Zhang într-o scrisoare adresată personalului, consultată de Reuters.

Fiecare entitate își va păstra capacitatea de a strânge fonduri și de a căuta o ofertă publică inițială, cu excepția Taobao Tmall Commerce Group, care își desfășoară activitatea de comerț în China și va rămâne o unitate deținută integral de Alibaba Group.

O coincidență care dă de gândit 

Anunțul vine la o zi după ce fondatorul Alibaba, Jack Ma, profesor de formație, a fost văzut la o școală primară din Hangzhou. A fot prima apariție a fostului miliardar chinez după mai bine de un an. Se știe că, înainte de a se retrage de la conducerea executivă a grupului pe care l-a înființat și l-a transformat într-un pion important al pieței mondiale a comerțului online, Jack Ma a declarat că își dorește să revină la catedră și să predea din nou limba engleză. 

"Pare o coincidență că acest lucru s-a întâmplat chiar în momentul în care Ma pare să se simtă confortabil la întoarcerea sa în China continentală. Pentru mine însă, această suprapunere de evenimente mă face să cred că planurile Alibaba Group nu au apărut peste noapte, dar s-a așteptat momentul perfect pentru a fi aduse la cunoștința opiniei publice și nu numai”, a comentat Stuart Cole, macroeconomist șef la Equiti Capital.

În orice caz, reapariția lui Mack Ma în spațiul public a făcut vâlvă, cel puțin pe rețelele de socializare. Și sunt voci care spun că întoarcerea lui nu are legătură cu predatul limbii engleze, ci este parte a unei strategii gândite de noul premier al Chinei. 

Citește și Jack Ma s-a întos în China? Analist: Statul a învins, Jack a pierdut tot

.... Noul premier al Chinei, Li Qiang, un aliat apropiat al președintelui Xi Jinping, a recunoscut că revenirea lui Ma în China continentală ar putea contribui la creșterea încrederii în rândul antreprenorilor și încă de la sfârșitul anului trecut a început să-i ceară lui Ma să se întoarcă, au declarat pentru Reuters cinci surse care au cunoștință despre acest subiect.

Unele dintre aceste eforturi au implicat solicitarea unor persoane apropiate lui Ma, cum ar fi asociații săi de afaceri, de a-l convinge personal pe fondatorul Alibaba în timp ce acesta locuia în Japonia să se întoarcă în China, au declarat două dintre surse.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.9775
USD
Azi 4.5061
Diferența -0.0054
Zi precendentă 4.5115
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5061 RON
GBP flag1 GBP = 5.7999 RON
CHF flag1 CHF = 5.3426 RON
AUD flag1 AUD = 2.7713 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.2003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4143 RON
SEK flag1 SEK = 0.4512 RON
XAU flag1 XAU = 450.7054 RON
Monede Crypto
1 BTC = 367894.81RON
1 ETH = 7207.24RON
1 LTC = 331.65RON
1 XRP = 9.03RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Adrian Negrescu / Foto: Agerpres
Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel