UE a dat marți undă verde legii privind inteligența artificială, în aceeași săptămână în care liderii din domeniul tehnologiei s-au reunit la Paris pentru conferința anuală VivaTech.
Prima lege de acest fel este pe cale să remodeleze modul în care firmele și alte organizații din Europa utilizează inteligența artificială pentru orice, de la deciziile privind asistența medicală la poliție. Aceasta impune interdicții generale privind utilizarea tehnologiei în moduri considerate "inacceptabile" - de exemplu, pentru scoruri sociale.
De asemenea, legea creează noi obligații de raportare pentru marile companii de inteligența artificială și impune o mai mare transparență în ceea ce privește utilizările de AI considerate "cu risc ridicat", cum ar fi pentru educație și angajare.
Pentru responsabilul departamentului AI al Meta, Yann LeCun, "marea întrebare" cu privire la noua lege este dacă ar trebui reglementată cercetarea și dezvoltarea în domeniul AI.
"Există clauze în legea UE privind AI care reglementează cercetarea și dezvoltarea. Nu cred că este o idee bună", a declarat el pentru Anna Stewart de la CNN, la evenimentul de la Paris.
Yann LeCun, cunoscut ca fiind unul dintre "nașii inteligenței artificiale", nu este de acord cu preocupările potrivit cărora AI ar putea depăși în curând inteligența umană.
"Nu cred că este atât de periculos, sincer, cu siguranță nu astăzi", a spus el.
Sistemele de inteligență artificială ar putea deveni mult mai inteligente în viitor, dar atunci vor fi proiectate cu măsuri de protecție adecvate, a adăugat el.
Directorul general pentru tehnologie al Amazon, Werner Vogels, și-a arătat îngrijorarea față de reglementarea AI care ar putea înăbuși inovarea în anumite domenii.
"Există o întreagă gamă de domenii în care cred că riscurile sunt minime și ar trebui să lăsăm inovația să se desfășoare acolo", a spus el. În alte domenii, unde greșelile pot avea un impact mai mare asupra vieții oamenilor, riscurile ar trebui gestionate", a completat reprezentantul Amazon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.