Giganții SUA din tehnologie fac scandal. India a schimbat direcția

Matei Ion |
Data publicării:
Narendra Modi / Foto: World Economic Forum
Narendra Modi / Foto: World Economic Forum

Cele mai mari companii din industria americană a tehnologiei sunt extrem de nemulțumite și s-au constituit într-o coaliție în care și-au unit vocile.

Coaliția, din care fac parte companii precum Apple Inc. sau Intel Corp., a protestat față de modul abrupt în care India a introdus luna aceasta restricții la importurile de tehnologie, afirmând că această măsură surprinzătoare va afecta ambițiile New Delhi de a deveni un centru de producție global și va dăuna consumatorilor.

Într-o scrisoare adresată săptămâna aceasta oficialilor americani, opt grupuri comerciale americane, care cuprind cei mai mari actori din domeniul tehnologiei și al producției, au cerut Departamentului Comerțului, Reprezentantului pentru Comerț al SUA și guvernului, în general, să îndemne India să reconsidere această politică. Națiunea din Asia de Sud intenționează să impună o nouă cerință de licență pentru importurile de tehnologie începând cu 1 noiembrie, care acoperă totul, de la laptopuri și tablete la servere și componente pentru centrele de date.

Măsura "ar putea perturba în mod semnificativ comerțul, ar putea împiedica eforturile de integrare mai strânsă a Indiei în lanțurile de aprovizionare globale și ar putea dăuna întreprinderilor și consumatorilor din ambele țări", au declarat grupurile comerciale într-un memoriu comun analizat de Bloomberg News. Regimul de acordare a licențelor a fost inițial implementat cu efect imediat la începutul acestei luni, înainte ca autoritățile să acorde o amânare de trei luni pentru a permite companiilor să obțină licențele necesare.

Această decizie intervine în ajunul unei reuniuni de afaceri de marcă la New Delhi, care va încheia ultimele zile ale președinției indiene a G20. Mandatul a fost evidențiat de un turneu global al prim-ministrului Narendra Modi, care a încercat să extindă relațiile comerciale bilaterale cu SUA, Franța și alții. El a fost primit călduros la Washington în iunie și a găsit în președintele Joe Biden un partener dispus să aprofundeze legăturile.

Grupurile industriale americane, inclusiv Consiliul Industriei Tehnologiei Informației, Asociația Națională a Producătorilor și Asociația Industriei Semiconductorilor, au ridicat mai multe obiecții față de regulile planificate de acordare a licențelor. Orice barieră în calea comerțului ar putea afecta transportul de computere și produse electronice fabricate în SUA în India, ceea ce, la rândul său, ar putea complica capacitatea întreprinderilor din această țară, fie ele americane sau indiene, de a-și desfășura și extinde operațiunile.

Potrivit documentului, fiabilitatea Indiei ca partener comercial și de lanț de aprovizionare este pusă sub semnul întrebării de măsurile care inhibă libera circulație a mărfurilor. Luând notă de vizita de succes a lui Modi la Washington, în care s-a vorbit despre potențialul bogat de creștere a comerțului dintre SUA și India, scrisoarea se încheie subliniind nevoia de certitudine pentru mediul de afaceri.

"Acest potențial va fi atins doar dacă întreprinderile au asigurări cu privire la un climat de reglementare previzibil", au declarat semnatarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 369669.95RON
1 ETH = 7997.80RON
1 LTC = 367.33RON
1 XRP = 9.00RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel