"Noi mai lucrăm la un proiect pentru electrocasnice, pentru că atenţia noastră este extrem de mare - şi vorbesc despre reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aşa cum avem programul Rabla pentru reînnoirea parcului auto, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, ne gândim să lansăm, dar nu ştiu în cât timp, pentru că este totuşi o muncă şi vrem să respectăm legea, un Ghid de finanţare şi pentru instituţii publice. Vă spun lucrul acesta, pentru că anul trecut, împreună cu colegii mei de la Direcţia Generală de Deşeuri din cadrul ministerului, am adunat peste 11 tone (de aparatura veche - n. r.) din subsolul instituţiei şi le-am predat, astfel încât să putem să eliberăm şi subsolul de tot ce era inutil. În acelaşi timp, ne gândim la instituţiile publice, indiferent că este vorba despre primărie, agenţie sau minister, să poată să-şi cumpere echipamente de ultimă generaţie care să scurteze din timpul nostru. Pe noi ne interesează ca acest proiect (programul Rabla pentru electrocasnice - n. r.) să funcţioneze, pentru că avem un interes comun. Nu ţinta de ţară este interesul, ci să păstrăm resursele naturale şi să putem să reciclăm în totalitate deşeurile pe care noi le deţinem şi ale căror proprietari suntem, fără doar şi poate", a afirmat Gavrilescu, într-o conferinţă de presă.
Ministerul Mediului a lansat, joi, cea de-a doua ediţie a Programului Rabla pentru electrocasnice, la sediul Rematholding din Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova.
Programul poate fi accesat efectiv de persoanele fizice începând de vineri, 24 mai. Acestea se pot înscrie prin intermediul aplicaţiei electronice pe pagina web a Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), la adresa https://solicitant.afm.ro/PF/.
Rabla pentru electrocasnice a luat startul. Câte vouchere poate folosi o persoană
Finanţarea din cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice se va acorda sub formă de vouchere, în vederea achiziţionării de echipamente electrice şi electronice de uz casnic.
Astfel, se vor acorda 200 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++, 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++, 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++), 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.
De asemenea, în schimbul predării unui echipament vechi şi pentru achiziţia unui televizor cu eficienţa energetică A, consumatorul va primi un voucher în valoare de 200 de lei, iar pentru un aparat similar, dar cu eficienţă energetică A+, suma creşte la 500 de lei.
Înscrierile se vor face direct la magazin (inclusiv online), iar predarea echipamentului uzat se va realiza la momentul livrării celui nou achiziţionat.
Prima ediţie a Programului "Rabla pentru Electrocasnice" a devenit operaţional pe data de 19 decembrie 2018, cu un buget de 20 de milioane de lei.
Estimările Ministerului Mediului arătau, la acel moment, că peste 60.000 de echipamente electrice şi electronice de uz casnic folosite puteau fi înlocuite cu altele noi, cu consum redus de energie, prin intermediul acestui program.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.