Printre vedetele care au apelat la tratamentele celebrei Ana Aslan cu Gerovital și Aslavital se pare că s-au numărat Salvador Dali, familia Kennedy precum și foarte multe actrițe de la Hollywood.
Ana Aslan a prezentat lumii în anii 50 un produs pe bază de procaină, folosit ca anestezic, care ar fi avut efecte anti-îmbătrânire. Institutul de Gerontologie a fost fondat de doctorul Aslan în 1953 și acolo se făceau studiile și tratamentele.
Străinii plăteau bani grei pentru pastilele și cremele Aslan, estimându-se că România a încasat în comunism aproape 20 de milioane de dolari din export și din tratamente individuale plus turism medical. Nici un brand comunist din România nu a avut asemenea succes pe acest segment, premium, și accesat doar de persoanele din lumea bună. Ana Aslan primea de la statul român sume frumoase de zeci de mii de lei și chiar de la clienții personali.
”Era un succes de piață, comercial, nu unul medical”, a afirmat prof. dr.Bălăceanu Stolnici despre contestatul medicament.
Totul a început cu un studiu publicat de Ana Aslan în revista germană Terapiewoche în 1956 în care explica că în timpul tratamentelor unor pacienți ce aveau artrită cu anestezicul procaină a observat efectele anti îmbătrânire.
Totuși, peste ani, persistă întrebarea dacă aceste produse erau eficiente sau beneficiau de un marketing adecvat care nu se mai face astăzi.
Mai multe studii din anii 80 au infirmat calitățile Gerovitalului și ale Aslavitalului, spunând că nu există nicio dovadă pentru afectele pe care le pretindea.
Citește și: Top branduri de tradiţie ale României. Fac ravagii şi pe Amazon
Mai mult, în aceeași perioadă, în care România a fost izolată de SUA și Occident, Gerovital H3 a fost interzis în SUA de FDA în 1982 exact pe aceleași considerente.
Thomas Pearls, cercetător de la Journal of the American Geriatrics Society, a pretins recent că efectele de îmbunătățire se datorau altor tratamente pe care pacienții le făceau concomitent, cum ar fi băi sau exerciții regulate.
SUA cunoaște un interes sporit în prezent pentru acest tip de tratamente, unele clinici continuând să promoveze Gerovital H3.
”Posibilitatea de a o utiliza în afecţiunile reumatice mă obseda de multă vreme. I-am cerut permisiunea tânărului de a-i administra 10 centimetri cubi de soluţie de procaină 1% în artera femurală. După câteva minute bolnavul a putut îndoi piciorul. Am continuat să îi administrez procaină, după câteva zile a părăsit spitalul”, a posvestit o asistentă a Anei Aslan despre cazul unui pacient.
Ce s-a întâmplat după Revoluție
Se pare că marile companii farmaceutice occidentale și-au dorit foarte mult produsul pe care îl contestau ca și efecte terapeutic. Afacerea era mare, zeci de milioane de dolari anual în anii 70-80.
În prezent brandul Gerovital H3 a fost cumpărat de gigantul farma Sanofi care îl produce sub brandul Zentiva cu aceleași specificații tehnice.
Institutul de Gerontologie este în paragină, dar puținii bătrâni care se încumetă să meargă acolo pentru tratament spun că se simt mult mai bine după ce primesc medicația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.