Publicitate
Această inițiativă face parte din efortul celei mai dezvoltate economii europene de a suplimenta energia regenerabilă și de a accelera tranziția către o producție cu emisii reduse de carbon.
Anunțul vine în urma presiunilor din partea industriei după ce guvernul german a promis lansarea acestei strategii anul trecut, în condițiile în care Germania mizează pe această resursă, scrie Reuters.
Acțiunile companiilor germane de utilități RWE și EnBW au crescut cu 1,9% și, respectiv, 3,6% după acest anunț.
Procesul de licitație pentru cele patru centrale pe gaz cu o capacitate totală de până la 10 gigawați (GW) va avea loc în curând, a declarat ministerul, fără a preciza când.
Acesta a precizat că planurile de tranziție la hidrogen ar trebui să fie elaborate până în 2032 pentru a permite ca centralele să fie trecute complet la hidrogen între 2035 și 2040.
De asemenea, guvernul va subvenționa centralele electrice care funcționează exclusiv pe bază de hidrogen cu o capacitate de până la 500 de megawați în scopuri de cercetare energetică, a declarat ministerul, fără a oferi detalii financiare.
În plus, Berlinul a declarat luni că un nou proiect pentru piața de electricitate va introduce un mecanism de capacitate bazat pe piață, care va fi convenit în jurul jumătății acestui an pentru a fi operațional până în 2028.
Aceasta ar reflecta creșterea energiei regenerabile în mixul energetic al Germaniei, ca urmare a criticilor din partea militanților pentru protecția mediului, care au afirmat că mecanismele de capacitate care plătesc companiile de utilități pentru a asigura o capacitate de bază atunci când energia solară și eoliană intermitentă este insuficientă au fost folosite pentru a subvenționa producția de combustibili fosili.
Asociația germană a utilităților BDEW a declarat că acordul trebuie să fie urmat rapid de o propunere legislativă concretă, astfel încât prima licitație să aibă loc în acest an.
Compania de utilități Uniper a declarat că se așteaptă să construiască o parte din noile capacități.
"De îndată ce vom putea examina detaliile, vom decide dacă și cu ce investiții vom participa", a declarat directorul general Michael Lewis, într-o declarație.
Anul trecut, Germania a convenit cu Comisia Europeană să liciteze 8,8 GW de noi centrale pe hidrogen și până la alți 15 GW care vor funcționa inițial cu gaze naturale înainte de a fi conectate la rețeaua de hidrogen până cel târziu în 2035, însă Berlinul și Bruxelles-ul nu au fost de acord cu privire la modul în care vor fi subvenționate centralele pe gaz.
Guvernul german va discuta dacă este nevoie de capacități suplimentare de gaze naturale dincolo de cei 10 gigawați planificați, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei.
Strategia Germaniei privind centralele electrice ar fi trebuit să fie gata anul trecut, dar o decizie a Curții Constituționale care a respins prin veto o datorie de 60 de miliarde de euro destinată proiectelor climatice a forțat guvernul să își regândească bugetul.
Centralele planificate vor fi cruciale pentru ca Berlinul să convingă producătorii estici de lignit, cel mai poluant tip de cărbune, să elimine treptat centralele pe cărbune mai devreme de data oficială de 2038 și să ajute Germania să își atingă mai repede obiectivele privind emisiile de gaze cu efect de seră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.