Ponderea regenerabilelor în producţia de electricitate a Germaniei a crescut de la 19,1% în 2010 la 38,2% în 2017 şi a depăşit 40% în 2018. Obiectivul este ca în 2030 energia verde să reprezinte 65% din producția de electricitate pentru suplini eliminarea energiei atomoelectrice și reducerea graduală a celei obținute din cărbune.
Raportul realizat de institutul de cercetare Fraunhofer arată că producţia de electricitate realizată de instalaţiile fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice şi cele care funcţionează pe bază de biomasă a crescut anul trecut cu 4,3%, până la 219 Terawaţi oră (TWh). Aceasta în condiţiile în care producţia totală de energie electrică a Germaniei a fost de 542 TWh, din care 38% a fost asigurată prin arderea de cărbune.
Citește și:
Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa costă 1 miliard de euro
Creșterea ponderii energiei verzi nu este circumstanțială, ea rămând peste 40% și în 2019, susține autorul studiului, Bruno Berger. ”Nu vom reveni sub pragul de 40% în 2019 pentru că mai multe instalaţii de producţie a energiei regenerabile sunt construite iar modelele meteorologice nu se vor modifica substanţial”, a spus Burger.
În schimb, criticii energiilor verzi susţin că producţia de anul trecut s-a datorat numai unor condiţii meteo favorabile şi nu sunt o dovadă a contribuţiei energiilor verzi la securitatea energetică.
Germania a fost un exportator net de energie electrică în 2018 cu un volum al exporturilor de 45,6 Twh, în principal spre Olanda, chiar dacă a importat cantităţi mari de electricitate din Franţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.