Publicitate
"Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta Ucraina să câştige, dar limita responsabilităţii etice pune în pericol propria noastră securitate şi capacitatea de a apăra teritoriul NATO", a declarat Lindner într-o conferinţă a partidului său FDP (Partidul Liberal Democrat), care se desfăşoară sâmbătă la Berlin.
"Dar ceea ce este posibil trebuie întreprins cu pragmatism şi rapiditate, împreună cu partenerii noştri europeni", a adăugat el.
Lindner s-a declarat favorabil susţinerii Ucrainei cu arme grele, dar cu condiţia ca Germania să nu devină parte a războiului.
"Ucraina are nevoie de sprijin militar şi pentru a fi victorioasă are nevoie şi de arme grele", a spus el.
Ministrul a respins criticile adresate cancelarului Olaf Scholz pentru aparenta reticenţă a guvernului de a livra arme grele pe câmpul de luptă, precum tancuri şi obuziere.
"Olaf Scholz este un lider responsabil care cântăreşte lucrurile cu grijă şi ia decizii pe această bază", a declarat Lindner.
"Cancelarul are încrederea FDP şi de asemenea a grupului său parlamentar în Bundestag", a punctat el în acest discurs, susţinut în videoconferinţă de la Washington. Ministrul german de finanţe fusese testat pozitivi pentru COVID-19 în urmă cu câteva zile, în cursul unei vizite în SUA, potrivit AFP.
Citeşte şi: Oficial ucrainean, ”Pierdem între 35% și 50% din PIB”. Ucraina vrea să-și REVINĂ cu fondurile rusești, BLOCATE în Occident
Cu o zi înainte, întrebat despre reticenţa Germaniei de a livra armei grele Ucrainei, Scholz a spus că NATO trebuie să evite o confruntare directă cu Rusia care ar putea duce la un al Treilea Război Mondial.
Acest sprijin fără echivoc din partea unuia dintre greii guvernului german intervine pe fondul criticilor continue adresate cancelarului de opoziţia conservatoare, dar şi în cadrul propriului partid liberal şi al Verzilor, altă formaţiune care face parte din guvernul de coaliţie german.
Olaf Scholz, criticat de liderii europeni
Olaf Scholz este de asemenea criticat cu asprime de vecinii săi din Europa Centrală şi din ţările baltice pentru refuzul de a autoriza livrarea de material militar ofensiv Kievului, în special vehicule blindate, în timp ce luptele şi-au redublat intensitatea în estul Ucrainei.
Referitor la aceste echipamente, există două "limite", a apreciat Lindner. "Propria noastră securitate" nu trebuie să fie ameninţată şi nici "capacitatea noastră de apărare a teritoriului NATO", a declarat el, subliniind în treacăt resursele limitate ale armatei germane şi reluând astfel argumentele cancelarului.
Într-un lung interviu apărut în Der Spiegel vineri, acesta din urmă a încercat să-şi justifice politica prudentă în materie de armament greu prin grija de a evita o confruntare directă între NATO şi Rusia, putere nucleară.
"Fac totul pentru a evita o escaladare care ar conduce la un al Treilea Război Mondial. Nu trebuie să existe război atomic", a pledat cancelarul german.
Germania a livrat până în prezent material militar defensiv, precum arme antitanc, lansatoare de rachete şi rachete sol-aer.
Ţara s-a angajat de altfel să compenseze echipamentele pe care ţările din Europa Centrală şi de Est le-ar furniza Kievului, ajutându-le să-şi reconstituie stocurile. Discuţii în acest sens au început cu Slovenia, abordată pentru a livra tancuri de fabricaţie sovietică Ucrainei, conform AFP.
Consultări sunt de asemenea în curs între guvernul german şi industriaşi din domeniul apărării pentru a trimite eventual echipamente militare suplimentare Kievului, notează agenţia franceză de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.