Publicitate
Orașul Berlin a început să stingă luminile mai multor monumente și clădiri istorice pentru a se alătura efortului național de economisire a energiei în fața unei posibile penurii de energie. Peste 200 de clădiri emblematice, printre care Columna Victoriei, Palatul Charlottenburg și Primăria, nu vor mai fi luminate odată cu lăsarea serii.
"Având în vedere războiul împotriva Ucrainei și amenințările Rusiei la adresa politicii energetice, este important să ne folosim energia cât mai atent posibil", a explicat senatorul municipal de stânga pentru mediu, Bettina Jarasch. Orașul va putea face economii la utilizarea celor 1.400 de proiectoare folosite pentru aceste obiective.
Totuși, pentru a opri mecanismul automat care aprinde luminile la căderea nopții, este necesară intervenția umană, clădire cu clădire, care va dura câteva săptămâni. Prin urmare, orașul nu va economisi inițial niciun ban, deoarece costul acestei intervenții acoperă costurile totale de energie electrică economisite pe parcursul unui an, adică 40.000 de euro.
Prin urmare, pe termen scurt, "efectul de economisire a energiei este decisiv pentru această măsură, nu rentabilitatea pură", a spus Jarasch. Berlinul consumă anual aproximativ 200.000 de kilowați oră. Șeful statului Frank-Walter Steinmeier a anunțat, de asemenea, că reședința sa oficială din Berlin, Palatul Bellevue, nu va mai fi luminată pe timp de noapte, cu excepția unor ocazii speciale, cum ar fi vizitele de stat.
Franța se oferă să ajute
În acest context, Franța a anunțat că ar putea trimite Germaniei echivalentul a 5% din consumul său de gaz în timpul iernii, ceea ce ar corespunde la aproximativ 2% din consumul german. Totuși, acest lucru ar necesita redeschiderea unei conducte între Franța și Germania pentru a transporta gazul odorizat, care în prezent nu este autorizat în rețeaua germană.
Oferta vine în contextul în care statele membre ale Uniunii Europene, care marți au stabilit un obiectiv de reducere a consumului de gaze, încearcă să creeze un mecanism de solidaritate între statele membre pentru a-și asigura aprovizionarea, în cazul în care Rusia va opri complet livrările către Europa ca răspuns la sancțiunile impuse de războiul din Ucraina.
Concret, potrivit Ministerului pentru Tranziție Energetică, Franța ar putea livra Germaniei 130 de gigawați pe zi, echivalentul a 20 de terawați pe parcursul unei ierni, folosind rețeaua sa de interconectare terestră, ceea ce ar însemna aproximativ 2% din consumul german. Consumul propriu a fost de 474 terawatt-oră în 2021.
Un gaz mai deosebit care nu place germanilor
Pentru a realiza acest lucru, trebuie repusă în funcțiune interconectorul de export existent între Franța și Germania, care nu este utilizat în prezent deoarece, din motive de siguranță, gazul odorizat în rețeaua franceză nu este permis în rețeaua germană. Lucrările necesare pentru repunerea în funcțiune a acestei conducte și aranjamentele contractuale ar putea dura "câteva săptămâni sau câteva luni", precizează ministerul.
Adevărata constrângere vine din partea Germaniei, spun ei. Germanii ar trebui să accepte gazul odorizat în rețeaua lor, ceea ce nu este permis de normele lor interne. "Am înțeles că sunt deschiși la relaxarea lor", spune un consilier al ministrului. În cele din urmă, pentru a consolida interconectarea, ar trebui instalată o stație de dezodorizare, ceea ce ar putea dura cel puțin 18 luni, adaugă el.
Citește și Premierul Spaniei, idee haioasă pentru a economisi energie: Renunțați la ... cravată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.