În contextul în care autoritățile de la Paris se străduiește să pună la punct o reformă a pensiilor care să mulțumească toate părțile, Germania este invidiată de francezi pentru șansele de angajare acordate persoanelor trecute de o anumită vârstă. Pentru că, prin măsurile luate, Berlinul a reușit, de la sfârșitul anilor 1990, să atenueze efectele îmbătrânirii demografice prin creșterea ponderii vârstnicilor pe piața muncii. Între 2000 și 2021, rata de activitate a bărbaților cu vârste cuprinse între 60 și 64 de ani s-a dublat, în timp ce cea a femeilor a sporit de patru ori.
Potrivit unui studiu publicat în decembrie de Institutul Federal pentru Cercetări Demografice (BIB), rata de participare pe piața muncii din Germania a bărbaților de 60 de ani a ajuns anul trecut la 79,3%, iar cea a femeilor la 71,1%. Această rată este aproape de două ori mai mare decât în Franța, unde, potrivit serviciului statistic al Ministerului francez al Afacerilor Sociale (Dares), rata medie pentru persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 64 de ani este de numai 38,2%.
Multe pensionări anticipate
Reformele pieței muncii din agenda din 2010, îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea treptată a vârstei de pensionare din ultimii zece ani - aceasta va fi de 67 de ani în 2030 - explică această dinamică în Germania. Cu toate acestea, își atinge limitele, deoarece, începând din 2018, proporția persoanelor de peste 60 de ani care au un loc de muncă a stagnat sau chiar a scăzut ușor.
După vârsta de 64 de ani, "doar" 40,4% dintre bărbați și 32,6% dintre femei mai lucrează, în timp ce vârsta legală de pensionare este în prezent de 65 de ani și 11 luni. Pandemia și măsurile de reducere a timpului de lucru i-au convins pe unii să se retragă din activitate înainte de termenul de pensionare. Mulți profită de posibilitatea (deschisă din 2014) de a ieși la pensie de la 63 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 45. În 2021, unul din trei noi pensionari se afla în această situație.
Această tendință reprezintă o problemă reală pentru Germania, pe măsură ce populația din generația "baby boom" preferă să-și găsească un loc de muncă în alte țări. Până în 2035, numărul persoanelor cu vârsta de 67 de ani și peste va crește cu 22% față de 2020, ajungând la 20 de milioane, potrivit Oficiului Federal de Statistică. Cu toate acestea, coaliția refuză să pună sub semnul întrebării opțiunea de pensionare la 63 de ani și nici nu dorește să împingă vârsta de pensionare dincolo de 67 de ani, scrie cotidianul economic Les Echos.
Femeile și imigranții, viitorul Germaniei
Coaliția consideră că problema ar putea fi parțial rezolvată prin remotivarea persoanelor în vârstă și a companiilor care le angajează. ”Trebuie să creștem ponderea celor care pot munci cu adevărat până la vârsta pensionării", a reacționat Olaf Scholz într-un interviu acordat în decembrie. Astăzi, mulți oameni întâmpină dificultăți în acest sens", a observat cancelarul.
Aceasta nu este o reală provocare: potrivit unui sondaj realizat de Institutul Civey în noiembrie, 54% dintre cei chestionați doreau să se pensioneze la 62 de ani, ca în Franța. Doar 11% au susținut principiul pensionării la 67 de ani. Această aspirație este foarte concretă: un sfert dintre cei care au ieșit la pensie anul trecut au acceptat o reducere a pensiei pentru a se retrage cu 28 de luni mai devreme, potrivit BIB.
Astfel, pensia medie variază între 809 euro și 1.218 euro, sumele variind în funcție de sex, de locul de reședință - în estul sau vestul țării -, în timp ce un pensionar care a lucrat 45 de ani poate încasa între 1.220 și 1.664 de euro.
Pentru a-și respecta angajamentul de a nu reduce aceste sume fără a ruina sistemul de pensii, coaliția se bazează de fapt pe două pârghii suplimentare: imigrația calificată și munca femeilor. În Germania, femeile au cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă din Europa, după Suedia și Lituania, dar 66% dintre mamele care lucrează sunt cu jumătate de normă, față de 35% dintre femeile fără copii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.