Pregătirile făcute de Ministerul Afacerilor Economice arată starea de alertă sporită cu privire la livrările de gaz care alimentează cea mai mare economie a Europei.
Gigantul economic, care este Germania, are nevoie de cantități uriașe de gaz pentru producția de oțel, materiale plastice și mașini, iar gazul rusesc a reprezentat 55% din importurile de gaze ale Germaniei de anul trecut.
Totuși, Berlinul estimează că renunțarea se va face treptat, Germania urmând a se va baza pe Moscova pentru gaz, până la jumătatea anului 2024, scrie Reuters.
Scenariul cel mai negru
Oficialii germani iau în calcul și varianta în care Rusia ar decide să întrerupă unilateral fluxurile de gaze în mod unilateral
Guvernul sprijini acordarea de noi împrumuturi și garanții pentru a susține firmele energetice, ajutându-le să facă față creșterii prețurilor și ar putea lua sub aripa sa companii critice, cum ar fi rafinăriile, au spus oficialii, pentru publicația citată.
Rugat să comenteze aceste măsuri, ministerul german al economiei a confirmat declarațiile vicecancelarului Robert Habeck, potrivit cărora țara a depus „eforturi intense” în ultimele săptămâni pentru a reduce utilizarea energiei rusești.
Luna trecută, Berlinul a aprobat o modificare legală pentru a-i permite să preia controlul asupra companiilor energetice, ca ultimă soluție.
Unul dintre oficiali a spus că naționalizarea companiilor energetice este o opțiune care se ia în considerare, dar ar trebui să fie cântărită cu atenție. Măsura ar trebui să se bazeze pe argumente precum asigurarea aprovizionării cu energie, mai degrabă decât pe dorința de a pedepsi Rusia.
Germania ar putea prelua pachete de acțiuni în alte companii, au spus două persoane familiarizate cu problema.
În 2018, a făcut o mișcare similară când banca de stat de dezvoltare KfW a cumpărat 20% din operatorul de rețea energetică 50Hertz pentru a respinge o ofertă de la compania de stat a Chinei.
Germania examinează, de asemenea, modul în care ar raționaliza gazul în caz de urgență.
Autoritatea sa de reglementare se gândește dacă să acorde industriei prioritate față de gospodării, ceea ce ar fi o inversare a politicii actuale, în care întreprinderile ar fi întrerupte mai întâi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.