Exporturile din Germania, țară care ocupă poziția de primă economie a europei, au scăzut cu 0,1% în mai, comparativ cu luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 0,3%, conform Agerpres.
"Comerţul nu mai este motorul rezilient de creştere a economiei germane, ci mai degrabă o frână", a apreciat Carsten Brzeski, de la ING.
Motivele care au generat acest deficit din zona de exporturi în Germania sunt date de perturbările din lanţurile de aprovizionare, o economie globală mai fragmentată şi sporirea capacităţii Chinei de a produce mărfuri pe care anterior le importa din a explicat Brzeski.
Astfel, exporturile în ţările din Uniunea Europeană au scăzut cu 1,5% în mai, comparativ cu luna precedentă, dar cele mai mari scăderi în ceea ce privește exporturile sunt cele spre SUA şi Rusia care au înregistrat un declin de 3,6% şi, respectiv, 7,4%.
"Reducerea cererii din SUA este în mod special semnificativă. La cum stau lucrurile, sectorul exporturilor va înregistra un nou declin trimestrial", a declarat Alexander Krueger, economist şef la Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank.
Activitatea întreprinderilor la nivel european a încetinit în luna iunie
Banca Centrală Europeană a crescut constant ratele dobânzilor în ultimele 12 luni, în încercarea de a reduce inflația. Cu toate acestea, ratele mai mari pot duce la costuri mai mari pentru companiile din întregul bloc, devenind astfel adesea o povară pentru producție.
La nivel de țară, datele din Germania au arătat, de asemenea, o încetinire în cea mai mare economie a Europei. Indicele flash PMI german a scăzut la 50,8 în iunie, de la 53,9 în mai, la 50,8. Acest rezultat a fost sub așteptările pieței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.