De asemenea, autorităţile germane au cerut ca în săptămânile următoare să fie interzise orice evenimente care implică participarea a peste 1.000 de persoane.
Principalele măsuri economice vizează facilitarea recursului la şomajul parţial al salariaţilor pentru companiile în dificultate, acordarea de credite în caz de probleme de trezorerie şi un pachet suplimentar de 12,8 miliarde de euro pe următorii patru ani pentru investiţii în infrastructură.
Adrian Câciu: Economia României nu are șanse sa crească cu mai mult de 3%
Aceste decizii au fost adoptate la finalul unei reuniuni a partidelor care formează coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul Angela Merkel, reuniune care a început duminică seara şi a durat mai multe ore.
În ceea ce priveşte şomajul parţial, în mod normal companiile care vor să profite de finanţare din partea statului trebuie să dovedească faptul că minimum o treime dintre salariaţii lor sunt vizaţi de o problemă care afectează temporar producţia. Din cauza coronavirusului, cota va fi redusă la 10%. Germania a recurs la acest instrument în timpul crizei financiare din 2008, ceea ce i-a permis să păstreze numeroase locuri de muncă.
"Nu vă vom lăsa să vă prăbuşiţi. Vă vom ajuta să depăşiţi această perioadă dificilă", a promis ministrul Economiei, Peter Altmaier.
Cu privire la pachetul de investiţii suplimentare, acesta este prevăzut în perioada 2021-2024, în special pentru sectoarele transporturilor, construcţiilor de locuinţe şi sectorul digital.
De asemenea, Guvernul de la Berlin a anunţat măsuri de relaxare fiscală, precum reguli de amortizare mai favorabile.
Tot acest pachet este însă mai puţin decât ceea ce au aşteptat social-democraţii, care pledau pentru un plan de relansare mult mai bine definit. Ministrul de Finanţe, social-democratul Olaf Scholz ar fi dorit o diminuare a impozitelor sau pe relaxarea regulilor bugetare foarte stricte în vederea ştergerii datoriilor pentru numeroase localităţi în dificultate, ceea ce ar fi însemnat că statul să preia datorii în valoare de până la 40 miliarde de euro. Însă conservatorii, adepţii ortodoxiei bugetare, au refuzat o astfel de măsură.
Numărul cazurilor de infecţie cu coronavirus se apropie în Germania de pragul de o mie. După Italia şi Franţa, Germania este a treia cea mai afectată ţară europeană. Germania are una din cele mai îmbătrânite populaţii din Europa însă pentru moment nu a înregistrat niciun deces legat de coronavirus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.