Producţia industrială a Germaniei a scăzut mai mult decât se estima în decembrie, a şaptea lună de declin consecutiv, sporind temerile privind evoluţia celei mai mari economii europene, transmit Reuters şi DPA.
Conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a scăzut în decembrie cu 1,6% faţă de luna precedentă (când se înregistrase un recul de 0,2%), în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 0,4%. Pe ansamblul anului trecut, producţia industrială a Germaniei a înregistrat un declin de 1,5%, comparativ cu 2022.
În industriile mari consumatoare de energie, producţia a scăzut în decembrie cu 5,8% faţă de luna precedentă. Au fost în special scăderi importante în industria chimică (7,6%) şi în construcţii (3,4%), conform Destatis. În schimb, producţia de vehicule a crescut cu 4%.
În decembrie, producţia de bunuri intermediare a scăzut cu 5,2%, cea de bunuri de consum cu 0,9%, în timp ce producţia de bunuri de capital a urcat cu 1,3%.
În trimestrul patru din 2023, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 1,8% comparativ cu precedentele trei luni.
Dar comenzile industriale au înregistrat în decembrie o creştere neaşteptată, de 8,9%, pe fondul majorării cererii pentru aeronave, a informat Destatis.
În ritm anual, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 3% în decembrie, faţă de un declin de 4,3% în noiembrie.
PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 0,3% în trimestrul patru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, determinând economiştii să avertizeze asupra unei alte recesiuni. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a redus la jumătate, luni, previziunile din 2024 privind creşterea economiei germane, la 0,3%, în timp ce Franţa, Italia şi Spania ar urma să înregistreze evoluţii semnificativ mai bune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.