Guvernul de la Berlin va injecta 8 miliarde de euro (8 miliarde de dolari) în compania de utilități cu sediul la Dusseldorf printr-o majorare de capital la 1,70 euro pe acțiune, a anunțat miercuri într-un comunicat compania-mamă finlandeză Fortum Oyj. Uniper a acumulat pierderi de 8,5 miliarde de euro legate de gaz după ce Rusia a întrerupt livrările către Europa, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pentru sursele alternative.
"În circumstanțele actuale de pe piețele energetice europene și recunoscând gravitatea situației Uniper, cesionarea Uniper este pasul corect de făcut", a declarat Markus Rauramo, director executiv și președinte al Fortum.
În cadrul tranzacției, Germania va prelua integral Uniper, cumpărând participația de control a Fortum, de aproximativ 78%, pentru aproximativ 500 de milioane de euro, a precizat Fortum, care este deținută majoritar de guvernul finlandez. La finalizarea tranzacției, statul german va deține aproximativ 98,5% din Uniper, a adăugat acesta.
Coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz este hotărâtă să asigure supraviețuirea Uniper în următoarele luni, când criza de energie s-ar putea agrava pe măsură ce temperaturile scad în apropierea iernii.
Uniper a beneficiat deja de o serie de planuri de salvare și de împrumuturi de salvare, dar acestea au fost depășite rapid de amploarea crizei și este nevoie de un sprijin mai puternic din partea statului.
Citește și: Germania reia importul de gaze rusești prin Nord Stream 1?
Cumpărătorii germani de gaze naturale rusești au reluat nominalizările pentru aprovizionarea pe conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de când conducta crucială a fost închisă pentru întreținere în urmă cu aproximativ trei săptămâni, potrivit datelor germane privind gazoductul și citate de Reuters.
Rusia a oprit fluxurile prin conducta Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, la 31 august pentru ceea ce trebuia să fie trei zile de întreținere. citiți mai departe
Nominalizările sunt cereri de furnizare de gaze și nu sunt indicii că gazul curge efectiv pe sistem, scrie Bloomberg. În timp ce nominalizările erau vizibile pe site-urile web ale conductelor germane care leagă Nord Stream 1 de utilizatorii finali, site-ul web al operatorului Nord Stream 1 nu a afișat nicio cerere de nominalizare până luni dimineață.
Oprirea Nord Stream 1 luna trecută a exacerbat cea mai gravă criză de aprovizionare cu gaze din Europa, prețurile la energie crescând vertiginos, iar importatorii germani discutând chiar despre posibile raționalizări în cea mai mare economie a Uniunii Europene.
Moscova a dat vina pe sancțiunile, impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina, pentru împiedicarea operațiunilor de rutină și a întreținerii Nord Stream 1. Bruxelles-ul spune că acesta este un pretext și că Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a se răzbuna.
Nord Stream 1 este de departe cel mai mare gazoduct rusesc către Europa, transportând până la 59,2 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.