Conform informațiilor furnizate de surse care au legătură cu acest dosar, o companie deținută de statul german continuă să furnizeze gaze naturale lichefiate rusești către India în conformitate cu un contract încheiat în 2018 pentru o perioadă de 20 de ani. Această companie, denumită SEFE și anterior parte a grupului rus Gazprom, a fost naționalizată de către Guvernul german anul trecut. Este important de subliniat că aceste livrări de gaze naturale lichefiate rusești nu sunt afectate de sancțiunile internaționale.
Dacă SEFE ar decide să încalce contractul semnat în 2018, acest lucru ar avea un cost semnificativ pentru Germania, estimat la cel puțin 10 miliarde de euro sub forma unor despăgubiri și penalități, ceea ce reprezintă o sumă mai mare decât cea plătită de Guvernul german pentru naționalizarea companiei, potrivit surselor citate.
Conform prevederilor contractului, firma germană este obligată să achite costul gazelor rusești, indiferent dacă le transportă sau nu. În cazul în care SEFE ar decide să nu transporte gazele rusești, Moscova ar avea posibilitatea să le vândă altundeva și să continue să solicite plăți de la SEFE, ceea ce ar contribui la sporirea profitului Rusiei, conform explicațiilor furnizate de Bloomberg.
Cu toate că Europa și-a propus să reducă dependența de combustibilii fosili ruși, în special după evenimentele din Ucraina, mai multe țări membre ale Uniunii Europene au continuat să importe cantități semnificative de gaze naturale lichefiate rusești începând cu anul 2013. Potrivit organizației non-guvernamentale Global Witness, Spania și Belgia se numără printre cei mai mari importatori de gaze naturale lichefiate rusești la nivel mondial. În același timp, Europa a reușit să reducă importurile de gaze naturale rusești livrate prin conducte, astfel că ponderea acestor gaze în mixul energetic al UE a scăzut de la 40% la 10% într-un singur an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.