Până la înființarea terminalelor fixe, Germania folosește terminale plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) pentru a înlocui aprovizionarea prin gazul rusesc care venea pe conducte.
Pe lângă lui Mukran, trei FSRU sunt deja în funcțiune în porturile Wilhelmshaven, Brunsbuettel și Lubmin.
Luna trecută, Deutsche Energy Terminal (DET), deținută de stat, a delegat compania lituaniană Klaipedos Nafta (KN) să gestioneze, în numele său, patru terminale GNL din Marea Nordului. Este vorba despre Wilhelmshaven 1 și 2, Brunsbuettel și Stade.
MUKRAN
Compania privată Deutsche ReGas a anunțat pe 24 februarie că FSRU Energos Power a andocat în Mukran, pe insula Ruegen, pentru a testa echipamentele de regazeificare și operațiunile de punere în funcțiune. De aici, gazul va fi direcționat spre rețelele terestre prin noua conductă OAL a companiei Gascade, care se întinde pe o lungime de 50 de kilometri.
WILHELMSHAVEN
Compania de utilități Uniper a lansat operațiunile primului FSRU din Germania, Wilhelmshaven 1, în decembrie 2022, în portul de apă adâncă din Marea Nordului. Tree Energy Solutions (TES) intenționează să opereze un al doilea FSRU, Wilhelmshaven 2, între 2024 și 2027.
Uniper și-a propus, de asemenea, să construiască și un terminal de recepție, precum și un cracker de amoniac onshore în a doua jumătate a acestui deceniu. Amoniacul este folosit uneori ca purtător pentru hidrogen, a cărui densitate scăzută complică transportul pe distanțe lungi.
LUBMIN
FSRU Neptune, închiriat de Deutsche ReGas, a început să primească GNL la Lubmin, pe coasta Mării Baltice, la începutul anului 2023. Gazul este mai întâi livrat către un alt vas de stocare, Seapeak Hispania, și apoi transportat la Lubmin printr-un sistem de apă mică.
ReGas are acorduri de furnizare pe termen lung cu compania franceză TotalEnergies și grupul comercial MET. La Lubmin și Mukran, Regas vrea instalații de electroliză a hidrogenului.
BRUNSBUETTEL
FSRU Brunsbuettel a intrat în funcțiune în aprilie, inițial închiriat și operat de filiala comercială a RWE, înainte de a fi transferat la DET la începutul anului 2024.
Este precursorul unei instalații de GNL onshore, care beneficiază de un ajutor financiar din partea statului de 40 de milioane de euro și ar putea intra în funcțiune la sfârșitul lui 2026, când ar putea fi pus în funcțiune și un terminal de amoniac adiacent. Costul total al terminalului terestru se ridică la 1,3 miliarde de euro.
STADE
Portul interior de pe Elba a început construcția unui chei de debarcare pentru un terminat în urmă cu un an. Lucrările ar urma să fie finalizate până la jumătatea lunii martie.
Compania de proiect, Hanseatic Energy Hub (HEH), plănuiește și un terminal onshore căruia i-a alocat capacitate de regazificare care ar trebui să fie operațională în 2027. Volumele alocate sunt destinate companiei publice SEFE, companiei EnBW și companiei cehe CEZ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.