Conservatorii CDU/CSU, învingători în alegerile din februarie, au finalizat la începutul lunii un acord de coaliție cu social-democrații SPD, într-un efort de a forma rapid un guvern capabil să gestioneze multiplele crize internaționale. Noul executiv își propune să revigoreze creșterea economică în cea mai mare economie a Europei, amenințată de riscul unei noi recesiuni pe fondul războiului comercial global declanșat de tarifele impuse de administrația Trump, și să majoreze cheltuielile pentru apărare, în contextul tensiunilor din cadrul NATO.
Merz speră ca viitoarea coaliție să evite luptele interne care au dus la prăbușirea guvernului precedent condus de Olaf Scholz și să se dovedească mai decisă în fața provocărilor actuale. De altfel, înainte chiar de învestire, Merz și SPD au reușit să treacă prin parlament un pachet fiscal istoric, care va permite creșteri substanțiale ale investițiilor în infrastructură și apărare.
Conform acordului de coaliție, CDU va conduce Ministerele Economiei și Afacerilor Externe, CSU va prelua Ministerul de Interne, iar SPD va controla Ministerele Apărării și Finanțelor. Popularul Boris Pistorius este așteptat să rămână ministru al Apărării, în timp ce liderul SPD, Lars Klingbeil, este favorit pentru portofoliul de Finanțe.
Planuri economice ambițioase
Printre prioritățile economice ale noii coaliții se numără reducerea impozitelor pentru clasele de mijloc și pentru cei cu venituri mici, scăderea taxelor pentru companii, reducerea prețurilor la energie, susținerea industriei automobilelor electrice și eliminarea unei controversate legi privind lanțurile de aprovizionare.
În paralel, pe fondul presiunii electorale exercitate de extrema dreaptă (AfD), coaliția pregătește o politică migratorie mai restrictivă, menținând totodată sprijinul ferm pentru Ucraina și angajamentul pentru creșterea cheltuielilor militare.
Cine sunt noii miniștri
Katherina Reiche, fostă parlamentar CDU, conduce din 2020 compania Westenergie, parte a gigantului energetic E.ON. De asemenea, face parte din consiliul de supraveghere al producătorului auto Schaeffler. Industria a salutat numirea sa, Reiche fiind considerată o manageră competentă, cu o experiență solidă în domeniu. Ea îl va înlocui pe Robert Habeck (Verzii), criticat de opoziție pentru lipsa de expertiză în economie.
Johann Wadephul, membru al Bundestagului din 2009 și vicepreședinte al grupului parlamentar CDU/CSU pentru politică externă și apărare, va prelua Ministerul Afacerilor Externe de la Annalena Baerbock. Analiștii consideră că preluarea concomitentă a Cancelariei și a Externelor de către conservatori va aduce o linie mai clară în politica externă a Germaniei.
„Merz a creat condițiile pentru a fi un cancelar extrem de puternic pe plan extern”, a declarat Jana Puglierin, șefa biroului din Berlin al Consiliului European pentru Relații Externe.
Un nou minister pentru digitalizare
Un semnal clar al priorităților viitorului executiv este și înființarea unui nou Minister al Digitalizării, care va fi condus de Karsten Wildberger, CEO-ul grupului de retail Ceconomy. Wildberger a ocupat anterior poziții de conducere la E.ON, Telstra și Vodafone. Înființarea ministerului a fost salutată de asociația Bitkom drept „un moment de referință pentru Germania”.
În plus, numirea lui Alexander Dobrindt (CSU) la Ministerul de Interne indică o abordare mai dură față de migrație, într-un context politic în care AfD câștigă teren.
SPD își va anunța propriii miniștri după ce membrii partidului vor valida acordul de coaliție prin vot, rezultatele fiind așteptate miercuri. Friedrich Merz urmează să fie învestit oficial în funcția de cancelar pe 6 mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.