Directoarea generală a Eutelsat, Eva Berneke, a declarat pentru Reuters că întreprinderea oferă serviciul său de internet prin satelit de mare viteză în Ucraina de aproximativ un an, printr-un distribuitor german.
Ea a precizat că mai puțin de o mie de terminale conectează utilizatorii ucraineni la rețeaua Eutelsat, ceea ce reprezintă o mică fracțiune din cele aproximativ 50.000 de terminale Starlink despre care Ucraina afirmă că le deține. Totuși, ea a adăugat că acest număr va crește.
"Ne propunem să instalăm între 5.000 și 10.000 de terminale acolo într-un timp relativ scurt", a declarat Berneke, precizând că acest lucru s-ar putea întâmpla "în următoarele săptămâni".Întrebată despre finanțarea suplimentară oferită de Germania, purtătoarea de cuvânt a Eutelsat, Joanna Darlington, a declarat că acest aspect este încă în discuție.
"Încă nu știm care va fi modalitatea prin care UE, fie colectiv, fie prin fiecare țară în parte, va finanța aceste eforturi în viitor", a spus Joanna Darlington. Ministerul german de Externe nu a oferit comentarii.
Dependența de Starlink îngrijorează Europa
Răcirea relațiilor americano-ucrainene de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă a stârnit îngrijorări în Europa cu privire la dependența de Starlink. Acest serviciu, deținut de SpaceX-ul lui Elon Musk, oferă o conectivitate esențială Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.
Totuși, din cauza relației lui Musk cu Trump, unii se tem că Ucraina nu va putea conta pe Starlink pe termen lung.
Eutelsat, prin divizia sa OneWeb, oferă o alternativă prin sateliții aflați pe orbită joasă (LEO), care transmit date eficient și asigură internet de mare viteză pentru comunități izolate și forțele armate.
Eva Berneke a menționat că sunt în curs discuții cu Uniunea Europeană pentru a oferi acces suplimentar prin proiecte precum IRIS², un program pe termen lung susținut de UE.
Eutelsat oferă, de asemenea, o rețea de sateliți geostaționari, mai lenți, dar mai puțin costisitori, potriviți pentru uz casnic sau ca soluție de rezervă. "Atâta timp cât Starlink funcționează în Ucraina, nu are sens să nu fie utilizat", a declarat Berneke, subliniind însă necesitatea unui plan B.
Polonia a furnizat aproximativ jumătate din cele 50.000 de terminale Starlink utilizate în Ucraina, cheltuind 84 de milioane de dolari (75,83 milioane de euro) din 2022. Guvernul american și SpaceX au contribuit, de asemenea, la acest efort.
Comisia Europeană a declarat recent că UE ar trebui să finanțeze accesul Ucrainei la serviciile spațiale europene. Comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a adăugat că Europa trebuie "să își dezvolte capacitățile rapid și urgent" prin inițiative precum GOVSATCOM și IRIS².
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.