Germania, Marea Britanie, Italia și Spania construiesc în comun acest avionul și fiecare are drept de veto. Berlinul a blocat un acord, solicitat de Londra, din 2018.
„Guvernul federal german nu mai are motive să se opună argumentelor formulate de partea britanică privind continuarea programului de vânzare a Eurofighter”, a spus Baerbock reporterilor cu prilejul unei deplasări în Israel, subliniind rolul jucat de Arabia Saudită în criza de securitate izbucnită în Orientul Mijlociu după atacul lansat, pe 7 octombrie, de Hamas împotriva Israelului.
Germania a blocat vânzările de arme către Riad după asasinarea, în 2018, a jurnalistului disident Jamal Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul. Aceasta include blocarea unui acord pentru 48 de avioane Eurofighter semnat, la Londra, de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman.
Baerbock a remarcat că Arabia Saudită și Israelul „nu au renunțat la politica lor de normalizare” a relațiilor de când a izbucnit războiul.
„Faptul că Arabia Saudită interceptează acum rachete trase de huthi asupra Israelului subliniază acest lucru și suntem recunoscători”, a adăugat ea, menționând că, în acest context, militarii saudiți folosesc inclusiv avioane Eurofighters.
„Arabia Saudită este un contributor esențial la securitatea Israelului, chiar și în prezent, și ajută la stoparea riscului unei conflagrații regionale.
Eurofighter Jagdflugzeug GmbH este deținută de Airbus SE, BAE Systems PLC și Leonardo Spa, toate având o participație minoritară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.