Programul este conceput special pentru start-up-urile care ar putea să nu fie în măsură să îşi obţină sprijinul de care au nevoie din gama largă de măsuri lansate de Guvernul de la Berlin săptămâna trecută, au declarat miercuri ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, şi cel al Economiei, Peter Altmaier.
"Pentru aceste companii tinere şi inovative, instrumentele clasice de creditare sunt deseori inadecvate", a spus Altmaier în faţa jurnaliştilor. "De aceea, vom aloca două miliarde de euro pentru a extinde finanţarea de tip venture capital, astfel încât să poată fi organizate runde de finanţare pentru start-up-urile germane", a adăugat Altmaier.
Citește și: Covid-19 a lăsat Rolls-Royce și Porsche fără prețioasele interioare din piele
Vineri, coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul Angela Merkel a obţinut aprobarea Parlamentului pentru un pachet în valoare de peste 750 de miliarde de euro destinat contracarării consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus. Acest pachet nu conţinea iniţial sprijin pentru start-up-uri, însă, ulterior, Guvernul de la Berlin a precizat că firmele cu o valoare de peste 50 milioane de euro vor fi eligibile. De asemenea, banca de dezvoltare KfW, deţinută de statul german, dispune de aproximativ 500 de miliarde de euro pentru a oferi lichiditate firmelor care se confruntă cu o prăbuşire a cererii.
Potrivit unui raport publicat de firma de consultanţă EY în luna ianuarie, start-up-urile germane au strâns o finanţare record în valoare de 6,2 miliarde euro în 2019, în creştere cu peste o treime comparativ cu 2018, însă mai mult de jumătate din această finanţare a mers spre firmele din capitala Berlin.
Prin măsurile anunţate miercuri, Germania urmează exemplul Franţei, care, săptămâna trecută, a anunţat că va introduce un plan de patru miliarde de euro pentru a susţine lichiditatea start-up-urilor afectate de criza coronavirusului. Planul guvernului francez pentru start-up-uri include 80 milioane euro pentru finanţare punte, garanţii de stat pentru credite în valoare de două miliarde de euro şi restul sub formă de facilităţi fiscale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.