"Anumite țări, chiar prietene, au adesea prețuri astronomice. Asta creează o problemă", a declarat Habeck (foto) într-un interviu acordat ziarului regional Neue Osnabruecker Zeitung".
Ministrul a precizat cerut Comisiei Europene să "discute" cu statele respective, notează AFP.
Sursa citată menționează că Robert Habeck s-a referit în primul rând la furnizorii americani, în contextul în care ponderea gazului natural lichefiat (GNL) provenind SUA în importurile europene a crescut de la 28% anul trecut la 45% în prezent.
La începutul lui septembrie, Rusia a sistat livrările de gaze naturale în Germania, după ce anterior a redus semnificativ volumele livrate acestei țări, pe fondul sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la invazia din Ucraina.
Înainte de război, gazul rusesc reprezenta 55% din importurile germane de acest tip.
SUA, furnizorul de avarie după pentru statele europene, după ce rușii au tăiat gazul
Drept urmare, Berlinul a fost nevoit să își diversifice furnizorii și a crescut considerabil volumul achizițiilor de gaze naturale lichefiate (GNL), mult mai scumpe.
La fel au procedat și alte țări europene, orientându-se în special către Statele Unite,
Ministrul german citat de AFP a mai estimat că UE trebuie "să orchestreze un comportament de achiziții inteligent și sincronizat (...) astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora".
Berlinul a anunțat săptămâna trecută un plan de asistență în valoare de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la gaze, atât pentru populație, cât și pentru economia germană.
Inițiativa a fost criticată de alte țări europene, în special de Franța și Italia, care au acuzat Germania că acționează individual.
Cum va fi plafonat prețul la lemnul de foc. Explicațiile premierului Ciucă
Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc, a anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, care a menţionat că această măsură este aşteptată de milioane de români.
"Astăzi Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. Este o decizie aşteptată de peste trei milioane de oameni. De fapt, sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc", a afirmat premierul, la începutul şedinţei Cabinetului.
Potrivit acestuia, toţi românii trebuie să treacă cu bine iarna care vine.
"În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 lei la peleţi. Preţurile includ TVA. (...) Este o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm astăzi în Guvern, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine", a adăugat prim-ministrul.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat că este nevoie de această măsură de protecţie pentru cetăţeni, la fel ca în cazul energiei electrice şi gazelor naturale.
"Pe piaţa lemnului de foc, în urma evoluţiilor din piaţa internaţională, se văd, se resimt efectele creşterilor de preţ, motiv pentru care, la fel ca la energia electrică şi la fel ca la gazele naturale, este nevoie de o măsură de protecţie pentru cetăţeni. Ceea ce propunem astăzi este o plafonare a preţului la lemnul de foc şi derivatele din lemnul de foc, respectiv pentru două produse care se folosesc pentru încălzirea locuinţelor", a explicat ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.