Germania Alianţa Nord-Atlantică le cere statelor membre să majoreze contribuţiile bugetare în domeniul apărării până la nivelul de 2% din PIB. Administraţia Donald Trump a somat în mai multe rânduri ţările membre NATO, în principal Germania şi Franţa, să majoreze contribuţiile bugetare. Guvernul Angela Merkel a transmis înaintea crizei pandemiei că va atinge un nivel al bugetului apărării de 1,5% din PIB până în 2024.
Însă acum, în contextul crizei pandemiei, Guvernul Angela Merkel pare să considere că raportul contribuţie bugetară / PIB nu mai este un reper. "Este clar că, în contextul crizei coronavirusului, cota procentuală din PIB a bugetului apărării nu mai reprezintă un indicator, dat fiind că valoarea PIB-ului a scăzut", a explicat Peter Tauber, secretar de stat pentru Relaţia cu Parlamentul în cadrul Ministerului german al Apărării.
Merkel anunță negocieri dificile în privința planului de redresare
Oficialul guvernamental a afirmat că ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, nu mai consideră relevantă cota de 2% din PIB. "În acest context, ministrul Apărării evidenţiază ideea furnizării de către Germania a 10% din capabilităţile NATO. Indiferent de scăderile economice conjuncturale, acest indicator facilitează şi eficientizează cuantificarea capabilităţilor militare", a argumentat Peter Tauber, potrivit grupului media RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).
Ulterior, Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al Apărării, a confirmat propunerea. "Tema contribuţiei de 2% este doar o cifră şi vedem că, în contextul scăderii valorii PIB-ului, poate fi atins un procent mai mare fără a fi oferite de fapt fonduri suplimentare pentru apărare", a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer în cursul unei întâlniri cu ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad.
"Vreau ca în spatele contribuţiei de 2% să stea capabilităţi concrete, de care avem nevoie pentru securitate şi pentru care am asumat angajament în cadrul NATO. Concret, pentru anul 2030, 10% din capabilităţile NATO, ceea ce înseamnă că noi am profita de 90% din capabilităţile NATO oferite de alte state membre", a explicat Annegret Kramp-Karrenbauer, potrivit publicaţiei Der Spiegel.
Pe fondul disputelor cu Guvernul de la Berlin, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat recent retragerea a 10.000 din totalul de 34.500 de militari americani staţionaţi în Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.