Germania va înceta orice achiziţie de cărbune rusesc la data de 1 august, urmând ca achiziţiile de petrol rusesc să înceteze la data de 31 decembrie, o schimbare majoră a surselor din care se aprovizionează cu energie prima economie europeană, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul german de Finanţe, Joerg Kukies, transmite Reuters.
În viitor, cea mai mare provocare va fi acoperirea golului care va apărea în momentul în care întreaga Uniune Europeană se va elibera de cele 158 de miliarde de metri cubi de gaze pe an pe care îi furnizează Rusia, a apreciat Joerg Kukies.
"Vom renunţa complet la cărbunele rusesc în câteva săptămâni", a declarat Joerg Kukies la un forum pe energie organizat la Sydney de Guvernul Australiei şi Agenţia Internaţională a Energiei.
Anterior, Rusia furniza 40% din necesarul de cărbune al Germaniei şi 40% din necesarul de petrol.
"Oricine ştie care este istoria oleoductului Drujba, care a fost un instrument al imperiului sovietic în Europa de Est, ştie că eliminarea acestei dependenţe nu este un lucru uşor dar este ceea ce vom face în câteva luni", a mai spus Joerg Kukies.
Germania construieşte în regim de urgenţă terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate dar Joerg Kukies a subliniat că, deşi SUA şi Qatarul pot furniza împreună Europei o cantitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze lichefiate, această cantitate nu va fi suficientă pentru a acoperi golul creat ca urmare a renunţării la gazele naturale ruseşti livrate prin conducte.
"Simpla dorinţă nu va duce la rezolvarea acestei probleme", a spus Joerg Kukies. Acesta a adăugat că deşi Germania este concentrată pe tranziţia la emisii zero, şi recent a introdus acte legislativ pentru a accelera dezvoltarea de proiecte în domeniul energiilor regenerabile, gazele vor fi esenţiale în procesul de tranziţie energetică, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: Germania, mișcare disperată pentru a economisi gaze
Guvernul german ar trebui să decidă miercuri ce măsuri va lua pentru a reactiva centralele electrice pe cărbune pentru a reduce consumul de gaze, au declarat luni surse din Ministerul Economiei, în timp ce Berlinul se pregătește pentru o posibilă întrerupere prelungită a livrărilor de gaze rusești.
Centralele pe cărbune, care urmau să fie închise în acest an și în 2023, vor participa la piața de electricitate pentru o perioadă limitată, în timp ce Germania se află la nivelul doi de alertă sau "alarmă", al planului său de urgență pentru aprovizionarea cu gaze, au precizat sursele citate de Reuters.
Reglementarea, care va intra în vigoare după ce va fi aprobată de cabinetul de miniștri în această săptămână, are ca scop reducerea consumului de gaze, astfel încât instalațiile de depozitare să poată fi umplute în continuare, în ciuda scăderii aprovizionării.
Potrivit estimărilor, planul ar trebui să acopere aproximativ 1% din consumul de gaze al Germaniei.
Germania nu știe ce cantitate de gaz va fi livrată de Rusia prin conducta Nord Stream 1 după ce luni vor începe lucrările de întreținere, a declarat pentru Reuters autoritatea de reglementare în domeniul energiei din această țară.
Guvernul german a cerut operatorilor de electricitate din sudul țării, precum EnBW și Uniper, să mențină centralele electrice pe cărbune pregătite să funcționeze în caz de urgență.
Guvernul va anunța măsuri suplimentare în octombrie pentru a permite repornirea centralelor electrice pe lignit, dacă este necesar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.