În articolul ”Europe, Please Wake Up”, finanțistul estimează că populația Uniunii Europene se află în hibernare. ”Dacă nu se trezește, UE se va destrăma, precum Uniunea Sovietică în 1991. Dar nici liderii UE, nici oamenii simpli nu realizează să se apropie clipa decisivă”, scrie omul de afaceri rămas în istorie pentru declanșarea crizei de la Banca Angliei.
Ce îl sperie pe Soros? Apropiatele alegeri europarlamentare. Miliardarul american consideră că, în ultimii ani, au căpătat popularitate partidele care nu doresc o Europă unită. ”Sunt formațiuni care nu vor să apere valorile care stau la baza Uniunii Europene, dorind înlocuirea lor cu valori proprii, total diferite”, estimează întreprinzătorul.
Marele pericol
În opinia lui, dacă pănă de curând partidele se împărțeau în adepți ai capitalismului și apărători ai oamenilor muncii, acum ele se împart după principiul poziției față de UE. În Germania, spre exemplu, pe fondul creșterii ”Alternativei pentru Germania”, numai ”Verzii” mai pot fi considerați adevărați susținători ai unei Europe unite. În Marea Britanie continuă certurile legate de Brexit, iar în Italia au venit la putere euroscepticii.
Soros crede însă că marele pericol îl reprezintă ceea ce el numește partidul popular interstatal european. ”Forțele antieuropene au un avantaj. Chiar dacă sunt odioase, ele au principii comune”, a constatat finanțistul.
Citește și Avertismenul miliardarului George Soros: Ar putea fi război!
În pofida tonului alarmist, George Soros este convins că UE mai poate fi încă salvată de la dezintegrare, dacă, în alegerile europarlamentare din mai, vor pune interesele continentului mai presus de cele personale. Problema este însă că actuala conducere a Uniunii pare un fel de birou politic din vremurile tulburi ale URSS-ului: ea continuă să emită decrete, continuând să se considere ceva important, scrie Soros.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.