Măsura intervine pe fondul tensiunilor aprinse dintre Nicosia şi Ankara asupra zăcămintelor de gaze offshore găsite în largul coastei de sud a Ciprului, care revendică zona ca economică exclusivă.
Turcia a început explorările de gaze în zonă în iunie, insistând că are dreptul "suveran" să o facă. UE sprijină Ciprul şi ameninţă Turcia cu sancţiuni. Companiile franceză şi italiană Total şi ENI cercetează de asemenea zonă. Cele două ţări au efectuat exerciţii navale cu Ciprul în decembrie.
Disputa privind gazele se adaugă la celelalte tensiuni în triunghiul Turcia-Cipru-Grecia. Ciprul este stat membru al UE, dar legile UE nu se aplică asupra autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, care este recunoscută doar de Ankara.Turcia, care nu recunoaşte Ciprul, insistă că rezolvarea problemei cipriote trebuie să preceadă orice acord privind exploatarea gazelor şi că etnicii turci din nordul insulei trebuie incluşi.
Citește și Cipru, Grecia şi Israel, acord pentru construirea gazoductului EastMed
Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a vizitat Ciprul săptămâna trecută pentru a exprima solidaritatea ţării sale cu Nicosia în disputa asupra gazului cu Ankara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.