Gazprom diminuează livrările de gaze către Italia începând de miercuri. Rușii au informat compania italiană Eni despre o reducere cu 15% a fluxurilor, anunță publicația Open care citează agenția Ansa.
Gigantul rus de stat a anunțat că reducerea de miercuri este de aproximativ 15%, a declarat pentru Ansa un purtător de cuvânt al Eni. Motivele nu au fost încă dezvăluite, dar compania Eni „va continua să monitorizeze evoluția situației și va comunica orice actualizare".
Marți, Gazprom își anunțase intenția de a reduce cu 40% cantitățile de gaze trimise către UE prin gazoductul dintre Rusia și Germania, Nord Stream 1. Rușii dau vina pe sancțiunile impuse de occident care i-ar fi împiedicat să facă mai multe revizii ale instalațiilor. Liderii europeni susțin că este vorba despre „răzbunare” pentru sprijinul acordat Ucrainei.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat Israelul pentru a „consolida cooperarea energetică" cu această țară, cu scopul de a reduce dependența energetică față de Rusia. Uniunea se concentrează pe furnizarea de gaze naturale lichefiate prin Egipt, în viitorul imediat, și pe construirea gazoductului EastMed în estul Mediteranei. Ministerul israelian al Energiei a anunțat că Israelul și UE vor semna miercuri un acord pentru exportul de gaze naturale către UE, potrivit Mediafax.
Citeşte şi: Berlinul analizează un pachet de ajutor pentru Gazprom Germania
Guvernul german pregăteşte un pachet de ajutor, în valoare de mai multe miliarde de euro, pentru grupul energetic Gazprom Germania, fosta subsidiară germană a grupului rus Gazprom, în ideea de a ajuta firma să acopere costurile mari cu achiziţiile apărute în urma războiului din Ucraina, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.
Discuţiile sunt într-un stadiu avansat, iar un un acord, cu o valoare cuprinsă între cinci şi zece miliarde de euro, ar putea să se concretizeze chiar în această săptămână, iar banca publică de dezvoltare KfW va acţiona ca creditor, susţin sursele.
O sursă din interiorul Guvernului german a apreciat că un împrumut acordat de KfW ar fi "un instrument evident" pentru a ajuta Gazprom Germania, având în vedere importanţa companiei şi dificultăţile cu care se confruntă în prezent, dar a adăugat că valoarea împrumutului nu poate fi dezvăluită deoarece discuţiile nu s-au finalizat încă.
Companiile germane se confruntă în prezent cu o creştere a costurilor cu energia, ca urmare a impactului războiului din Ucraina, ceea ce obligă Guvernul de la Berlin să pună la punct un set de măsuri pentru a le oferi sprijin financiar firmelor.
Gazprom Germania, care operează în mai multe ţări dar se concentrează pe activităţile de tranzacţionare, stocare şi transport din Germania, are nevoie de un sprijin financiar pentru a se asigura că poate să îşi păstreze rolul crucial pe care îl joacă pe cea mai mare piaţă de gaze din Europa. Cea mai importantă problemă cu care se confruntă compania, pe lângă păstrarea clienţilor, partenerilor de afaceri şi continuarea operaţiunilor, este preţul mare al gazelor naturale.
Gazprom Germania trebuie să cumpere gaze naturale de pe piaţa spot pentru a acoperi unele dintre obligaţiile sale contractuale după ce grupul rus Gazprom a renunţat la afacerile sale din Germania, exceptând unele activităţi de export. În prezent, preţurile spot la gaze naturale în Germania sunt de trei ori mai mari faţă de situaţia din urmă cu un an.
Autoritatea de reglementare în sectorul energiei din Germania, care în luna aprilie a acestui an a preluat controlul la Gazprom Germania, a informat că întregul său personal lucrează pentru ca operaţiunile Gazprom Germania să se poată derula fără întrerupere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.