Gazprom reduce treptat tranzitul de gaze prin Ucraina, după un vârf de 107 milioane de metri cubi, la 1 februarie.
Rușii au livrat ieri doar 91 de milioane de metri cubi, în timp ce astăzi cantitatea de gaze a scăzut și mai mult, la 83 de milioane de metri cubi, scrie Interfax-Ucraina care citează datele operatorului de gaz din Ucraina, GTS.
În luna ianuarie, tranzitul de gaze prin Ucraina a fost în medie de 54 de milioane de metri cubi pe zi ( cu un minim de 43 milioane de metri cubi și un maxim 74 de milioane de metri cubi), ceea ce este la jumătate față de valorile prevăzute în contractul pe termen lung.
În același timp, Gazprom refuză în continuare să pompeze gaz prin gazoductul polonez, Yamal-Europe, pentru tranzitul gazelor către Uniunea Europeană.
Ucraina a început pentru prima dată să importe GAZE din Ungaria
Pentru prima dată în istoria sa, Ucraina a început importurile fizice de gaz din Ungaria, a declarat Serhiy Makogon, șeful GTS Operator of Ukraine LLC. Potrivit acestuia, până acum fluxul de gaz era doar spre Ungraria, dar după efectuarea unor modificări tehnice a devenit posibil transportul gazelor în ambele direcții, scrie DCNews.
„Ruta maghiară a devenit a doua rută garantată de aprovizionare cu gaze către Ucraina după Slovacia, chiar și în absența tranzitului. Deschiderea acestei rute a creat o oportunitate pentru comercianți de a organiza livrări de GNL lichefiat către Ucraina de la un terminal din Croația.”, a scris Makogon pe Facebook.
Citește și: Virgil Popescu: România trebuie să folosească gazul natural drept combustibil de tranziţie
Tranzitul prin Ucraina, la minimul ultimilor patru ani
Tranzitul mediu zilnic de gaze naturale prin sistemul de transport al gazelor naturale (GTS) în prima jumătate din ianuarie 2022 a fost de 52,4 milioane de metri cubi, ceea ce este minimul pentru ultimii patru ani, declara șeful GTS, SerhiY Makogon.
”Concluziile sunt clare: Gazprom nu este interesată să ajute Uniunea Europeană în timpul crizei, presiunea asupra Europei pentru a lansa Nord Stream-2 continuă”, a conchis Makogon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.