Bulgartransgaz, operatorul reţelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, a precizat că aşteaptă oferte de la firmele interesate până la data de 6 martie. Această licitaţie a fost suspendată la începutul acestei luni la solicitarea unei companii din Bulgaria, care între timp s-a retras din cursă.
Miercuri, producătorul rus de ţevi pentru industria de petrol şi gaze TMK şi-a manifestat interesul de a participa la licitaţia pentru construcţia acestui gazoduct cu o lungime de 484 de kilometri, în condiţiile în care autorităţile de la Sofia vor să îşi asigure o conexiune cu gazoductul TurkStream promovat de Rusia.
O conductă cu două linii
Conducta TurkStream, construită în prezent între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.
Citește și Vor să invadeze litoralul. Întâlnire de grad înalt
Bulgaria consideră că cea de-a doua linie a TurkStream, care va pleca din Turcia şi va ajunge până în Serbia, se potriveşte cu planul său de a pune la punct un hub regional de gaze naturale cu ramificaţii până în Europa Centrală.
Grupul rus Gazprom trebuie să aleagă una din cele două posibile rute pentru cea de a doua linie a TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Până acum gigantul rus nu a anunţat în mod oficial dacă a selectat vreuna dintre cele două rute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.