Publicitate
Ovidiu Demetrescu a spus, în legătură cu Legea offshore că: ”Nu am înțeles de ce legislativul nostru a amânat decizia privind această lege. S-au supărat cei de la Exxon și au plecat. NU au plecat pentru alte oportunități. Au plecat pentru că s-a amânat prea mult punerea în practică a legislației.”
Gazele astea au o valoare pentru noi acum
Specialistul a amintit că gazele sunt un combustibil de tranziție în procesul de decarbonizare în care se intenționează înlocuirea în primă instanță a cărbunilor cu gazele naturale.
În aceste condiții, expertul atrage atenția că, ”gazele noastre vor avea valoare economică numai până în 2050. Dincolo de acea dată estimările sunt că vom avea foarte multă energie regenerabilă și va fi o țintă de emisii zero. Asta înseamnă că nu vom mai produce energie electrică nici nu gaz. Rezultatul este că de prin 2070 nu ne vor mai interesa gazele deloc. Vom avea încălzirea electrificată, transportul electric, industriile vor trece și acestea pe electric, probabil mai puțin industria chimică. Concluzia este că Green Deal va produce enorm de multe schimbări.”
Citește și: Ovidiu Demetrescu: Dependența de gazele rușilor nu se poate schimba peste noapte
Ovidiu Demetrescu, expert în energie, a explicat că numai cei naivi pot crede că se poate elimina peste noapte dependența de gazul rusesc.
Expertul a amintit faptul că industria Germaniei depinde în proporție de peste 75% de gazul rușilor: ”Dacă credem că putem elimina peste noapte, din procesele industriale acest gaz, puntem naivi! Nu există un înlocuitor astăzi”.
Gazele Naturale Lichefiate, pot suplini gazele rușilor?
Specialistul a vorbit despre varianta Gazului Natural Lichefiat (LNG) care poate fi transportat pe mare și care ar fi o soluție pentru gazele rușilor: ”Este un gaz care vine din două surse principale, din SUA sau din zona Golfului Persic. Gazele lichefiate pot fi livrate numai pe mare și pot fi descărcate prin două puncte în Franța, un terminal în Atlantic și altul în Mediterana. Mai sunt terminale LNG în sudul Italiei iar pentru România, cele mai apropiate terminale LNG sunt în Grecia, două la număr dintre care unul chiar la granița cu Turcia”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.