"Gazprom a aprobat şi a început implementarea planului de a injecta gaze în cinci instalaţii europene de înmagazinare subterană, în noiembrie", a anunţat consorţiul se stat printr-un scurt mesaj pe canalul său oficial de Telegram.
"Au fost determinate volumele şi rutele de transport de gaze", au adăugat reprezentanţii companiei, fără a da mai multe detalii.
Conform agenţiei oficiale TASS, furnizările de gaze directe prin gazoductul Yamal-Europa în Germania au fost reluate luni după-amiaza şi au fost mai mult decât dublate.
Marţi, volumul s-a ridicat la circa 860.000 metri cubi pe oră, comparativ cu 360.000 metri cubi în după-amiaza de luni, conform datelor operatorului german Gascade. Gazoductul Yamal-Europa traversează teritoriul a patru ţări: Rusia, Belarus, Polonia şi Germania.
În plus, solicitările de tranzit de gaze prin Ucraina şi Slovacia au crescut marţi la circa 83 milioane mc, de la 75,2 milioane mc luni, a anunţat operatorul slovac de transport Eustream.
Citește și Gaze naturale. Rușii își bat joc de europeni. Ultima lor ispravă
Potrivit agenţiei Interfax, furnizările pentru tranzit prin Ucraina s-au majorat deja cu 50%, comparativ cu 1 noiembrie.
În urmă cu două săptămâni, Putin a ordonat preşedintelui Gazprom, Alexei Miller, să umple depozitele din Austria şi Germania, după ce finalizează umplerea rezervarelor din Rusia. El a subliniat că acest pas va permite "îndeplinirea într-un mod fiabil, stabil şi cu un ritm bun" a angajamentelor Gazprom din Europa şi "aprovizionarea partenerilor europeni cu gaze pe parcursul toamnei şi iernii".
"În plus, fără îndoială va crea o situaţie mai propice pe piaţa de hidrocarburi în Europa", a semnalat preşedintele rus, în contextul preţurilor ridicate la gaze. O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.