Ajutorul de stat pentru plata unei bone poate fi obținut de cei care au în întreținere copii de vârstă preșcolară și ale căror venituri sunt de până la 3500 lei pe membru de familie și care se află în una din următoarele situații:
este părintele la care copilul locuiește în mod constant;
are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia;
este persoana desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004.
La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar.
Suma fabuloasă, plătită de Harry și Meghan pentru pază
Ajutorul pentru plata bonei se acordă lunar în funcție de venit și pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, astfel:
până la 2100 lei - 710 lei;
de la 2101 lei până la 2500 lei - 550 lei;
de la 2501 lei până la 3000 lei - 390 lei;
de la 3001 lei până la 3500 lei - 250 lei.
Pot beneficia de ajutor pentru plata bonei persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- să fie cetățean român, cetățean al altui stat sau apatrid, cu domiciliul în România, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare;
- sunt angajate cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură sau piscicultură, ori exercită o funcție de demnitate publică sau asimilată.
Pot beneficia de ajutorul financiar și persoanele care nu îndeplinesc condițiile prevăzute mai sus, dacă îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiții:
a) sunt șomeri indemnizați sau sunt înregistrate în evidențele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă județene, respectiv a municipiului București, la dată solicitării, că persoană în căutarea unui loc de muncă;
b) nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă județene, respectiv a municipiului București.
Cum angajezi o bonă și câți bani primești de la stat
De reținut că acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă/grădiniță sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniță ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniță.
Documente necesare pentru obținerea banilor pentru bonă
cerere;
copie după documentul de identitate;
copie după certificatul de naștere al copilului sau copiilor pentru care se solicită ajutorul;
copia după actul prin care se atestă calitatea de reprezentant legal al copilului/copiilor;
adeverințe prinvind veniturile nete realizate în ultimele 6 luni de membrii familiei eliberată de angajator sau organul fiscal;
copia documentului în baza căruia se desfășoară activitatea de bonă.
Aceste documente se depun și se înregistrează la serviciul public de asistență socială. Dreptul la ajutorul financiar se aprobă prin dispoziția primarului, după o anchetă socială.
O altă obligatie a solicitantulului este de a depune la serviciul public de asistență socială, din 6 în 6 luni, o declarație pe propria răspundere privind menținerea condițiilor de acordare a ajutorului.
Când încetează plata acestui ajutor
când copilul împlinește vârsta de 6 ani;
a intervenit decesul copilului;
copilul intră la creșă sau grădiniță;
încetează activitatea bonei;
schimbarea domiciliului în altă localitate;
nu mai sunt îndeplinite condițiile de acordare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.