Povestea începe în noiembrie 1969, când militarii americani decid să trimită cel mai nou, la vremea aceea, aparat de zbor fără pilot, Lockheed D-21, pentru a monitoriza activității militare ale Chinei. Drona trebuia să fotografieze bazele chineze, în special siturile nucleare.
La început, totul a mers conform planului, aparatul îndeplinindu-și cu bine misiunea. La un moment dat însă, americanii au pierdut legătura cu drona. Lockheed D-21 intrase în spațiul aerian al URSS, unde s-a prăbușit. Astfel, inginerii sovietici ai armatei au intrat în posesia celor mai noi tehnologii ale industriei militare americane.
Sovieticii au creat o dronă proprie
Pentru acele vremuri, Lockheed D-21 era o dronă performantă, dotaăt cu un motor cu reacție, capabil să dezvolte o mare viteză și să urce la o altitudine de 30 de kilometri. Aparatul se deplasa pe o traiectorie dinainte programată. Nu era o dronă cu utilizare multiplă: la finalul misiunii, se declanșa un program de autodistrugere.
Citește și Descoperiți în fața rușilor. Tratatul care împiedică NATO să ne protejeze
Autoritățile sovietice și-au frecat mâinile de bucurie pentru acest cadou neașteptat venit din partea americanilor. După cum scriu analiștii Efim Gordon și Vladimir Rigmant, mașina a fost o adevărată mană cerească pentru industria de avioane a sovieticilor. Întors pe toate părțile, analizat în cele mai mici detalii, aparatul american le-a furnizat specialiștilor din URSS informații care, ulterior, au stat la baza proiectului Voron, o dronă supersonică de spionaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.