Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei oficiale pe care delegația condusă de Primarul General Gabriela Firea o realizează zilele acestea în capitală niponă.
Discuțiile au vizat managementul situațiilor de urgență și al traficului, punerea în siguranță a clădirilor cu risc seismic și două evenimente sportive majore care se vor desfășura în cele două capitale în anul 2020: Jocurile Olimpice de Vara 2020, organizate la Tokyo, și găzduirea, la București, a unor meciuri din campionatul european de fotbal EURO 2020.
Cei doi oficiali au convenit să pună bazele unei colaborări pe termen lung, prin constituirea unor grupuri de lucru comune în domeniile reabilitării clădirilor cu risc seismic, managementul situațiilor de urgență și reducerea poluării.
Primarul General, Gabriela Firea: "După două zile de întâlniri cu înalți oficiali din Tokyo, pot spune că această metropolă reprezintă pentru București un model de bune practici în cel puțîn două direcții: proiectele de reducere a consecințelor cauzate de producerea cutremurelor și managementul traficului. Deși Bucureștiul este capitală europeană cu cel mai mare risc seismic, în ultimii 27 de ani autoritățile locale au reabilitat doar 20 de clădiri, suma anuală alocată fiind de 1 milion de euro pe an. În ultimii ani, am reușit să restartam programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, prin reorganizarea proiectelor de acest tip și alocări financiare substanțiale: doar anul acesta am alocat 10 milioane de euro, iar că rezultat, avem în lucru, în acest moment, peste 41 de clădiri. Majoritatea clădirilor aflate în consolidare sunt construite în perioada anilor 1900, se află în centrul Bucureștiului, o parte dintre ele fiind monumente istorice.
Dat fiind faptul că traficul urban este unul dintre cei mai importanți factori de poluare a aerului, am prevăzut măsuri de reducere a traficului în Planul Integrat privind Calitatea Aerului, care prevede limitarea circulației mașinilor poluante. Că prima măsură concretă, am inițiat Programul de eco-vouchere, prin care ne dorim să eliminăm din trafic mașinile cu grad ridicat de poluare, lansarea având loc chiar zilele acestea. Cetățenii care își casează mașinile vechi vor primi vouchere de aproximativ 2.000 euro, cu care pot achiziționa fie electronice și electrocasnice, fie alte mașini nepoluante. Peste 5000 de vouchere vor fi distribuite."
Primarul General a adăugat, de asemenea, că anul acesta actuală administrație a finalizat și a operaționalizat cel mai modern Centru municipal pentru managementul situațiilor de urgență, care reunește toate instituțiile implicate în coordonarea și gestionarea intervențiilor în astfel de cazuri.
La rândul sau, guvernatorul Yuriko Koike și-a manifestat deschiderea pentru colaborarea cu Bucureștiul și a apreciat că, având în vedere gradul ridicat de risc seismic al metropolei, principala preocupare a Guvernului Metropolitan este, în acest moment, de a continuă acele proiecte prin care să minimizeze riscurile la care este expusă populația în caz de producere a unui seism major (de peste 6,7 grade pe scară Richter), cum ar fi asigurarea suplimentară, prin anumite tehnologii, a podurilor și pasajelor, a școlilor, spitalelor și centrelor medicale, sau ignifugarea imobilelor din lemn din anumite cartiere rezidențiale. Conform guvernatorului Koike, colaborarea populației în astfel de situații este esențială, în acest sens fiind derulate campanii de conștientizare, educare și informare a locuitorilor.
În ceea ce privește managementul traficului, guvernatorul metropolei Tokyo a arătat că, pe lângă proiecte de infrastructură, măsurile aplicate se concentrează pe scăderea poluării, prin înlocuirea treptată a parcului de mijloace de transport în comun cu vehicule electrice sau care folosesc propulsia cu hidrogen.
În finalul întâlnirii, cei doi oficiali au făcut un schimb de cadouri simbolice: Primarul General, Gabriela Firea, i-a oferit guvernatorului Yuriko Koike o ie românească, că simbol al aniversării, în România, în acest an, a Centenarului Marii Uniri și un telefon vechi, în contextul în care, la Tokyo, medaliile pentru sportivi sunt confecționate din componente care provin din aparate uzate, în cadrul unei campanii de protecție a mediului. Gabriela Firea a primit din partea oficialului nipon un model identic cu medaliile oferite în prezent în cadrul competițiilor sportive de la Jocurile Olimpice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.