În acest context, Gabiel Biriș, avocat de business, face o scurtă analiză tăioasă a actualei situații și pune o întrebare cheie.
”Să ne înțelegem, creșterea prețurilor la energie (electricitate, gaze) este în principal datorată politicilor publice la nivel european, în special că urmare a închiderii multor capacități de producție (poluante, dar ieftine) și înlocuirea (insuficientă) cu capacități de producție noi (foarte scumpe), explică avocatul, într-o postare pe Facebook.
”La noi, problemele sunt amplificate de blocarea de către stat a investițiilor în Marea Neagră (legea offshore, oug 114 și altele) și descurajarea investițiilor în onshore (prin supraimpozitare), ceea ce evident a dus la creșterea dependenței de gazul rusesc, folosit și acum (că deh! iarna, consum) de Moscova ca armă politică”, subliniază Gabriel Biriș.
”Explozia prețurilor la noi este încă și mai dureroasă pentru că majoritatea românilor trăiesc în sărăcie sau la limita ei, iar dublarea sau triplarea facturilor îi aduce pe mulți în imposibilitatea de a plăti. În plus, din cauza că România nu este tocmai sus pe lanțul de valoare adăugată, creșterea costurilor la energie a generat deja închiderea unor mari capacități de producție și va genera cu siguranță mari probleme inclusiv de siguranță alimentară, atunci când producătorii români de legume sau carne nu vor mai putea face concurenței străine”, adaugă specialistul.
”Să vii în acest context (sărăcie exagerbată de creșterea prețurilor la energie) să propui educație green în școli mi se pare cel puțin defazat de realitate... Orice politică publică, oricât de bună ar fi, ca să poată fi implementată are nevoie de susținere socială cât mai largă, altfel va fi compromisă. Să nu știe asta fix cei care au blocat vaccinarea la începutul verii de teamă că pierd niște voturi? Nu cred... Și atunci, de ce acum?”, conchide Gabriel Biriș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.