”Vedem că Rusia îşi arde gazul mai degrabă decât îl vinde”, a subliniat Von der Leyen.
Potrivit şefei executivului comunitar, comportamentul Rusiei ”creează penurie pe pieţele energetice mondiale şi cauzează explozia preţurilor”.
De aceea, Uniunea Europeană a susţinut propunerea de introducere a unui plafon la preţul petrolului, a adăugat Ursula von der Leyen, subliniind că vor avea de câştigat şi ţările cu venituri medii şi mici.
”Dar cel mai bun răspuns al nostru la această situaţie este de a accelera tranziţia către forme curate de energie. Acesta este singurul răspuns atât la criza energetică, cât şi la cea climatică şi oferă, de asemenea, oportunităţi enorme pentru alte regiuni ale lumii”, a accentuat şefa executivului comunitar.
În acest context, Europa va investi cel puţin 4 miliarde de euro în energii regenerabile, precum hidrogenul, în următorii cinci ani, ceea ce va atrage investiţii private masive.
De partea sa, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat Rusia pentru utilizarea energiei ca armă, efectele negative simţindu-se nu doar în Europa, ci în întreaga lume.
La Summitul G20 din Bali, Rusia este reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov.
Electrica, explozie a profitului net. Peste jumătate de miliard de lei la nivel de grup, după 9 luni
Grupul Electrica a obţinut în primele nouă luni ale anului în curs un profit net consolidat de 534 milioane de lei, în creştere cu 462 milioane de lei faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare la 9 luni, date marţi publicităţii.
EBITDA consolidată a înregistrat o valoare de 1,104 miliarde lei, o creştere cu 629 milioane de lei comparativ cu primele 9 luni ale anului 2021.
Veniturile operaţionale ale Grupului Electrica, în primele 9 luni ale anului 2022, au înregistrat o valoare de 10,221 miliarde lei, în creştere cu 5,061 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Pe segmentul de furnizare, veniturile din furnizarea de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 1,886 miliarde lei, în principal din efectul net al creşterii preţurilor de vânzare pe piaţa cu amănuntul cu 54% şi al reducerii cu 9% a cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul. Veniturile din subvenţii sunt în valoare de 2,063 miliarde lei, înregistrate în anul 2022 fără a avea o valoare corespondentă în anul 2021, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, deconturile pentru sumele datorate fiind depuse în anul 2022 şi pentru diferenţele din anul 2021.
De asemenea, veniturile din distribuţia energiei electrice au crescut cu 536 milioane lei, influenţate pozitiv de majorarea tarifelor de distribuţie la 1 ianuarie 2022, în medie cu 8,6% comparativ cu 2021, urmată de creşterea medie a tarifelor de distribuţie cu 20,3% la 1 aprilie 2022, comparativ cu primul trimestru din 2022, compensate de efectul negativ al scăderii volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 3,2%. Veniturile din producţia de imobilizări necorporale, în valoare de 780 milioane lei, sunt înregistrate în anul 2022 fără a avea o valoare corespondentă în anul 2021 şi reprezintă capitalizarea costului suplimentar cu achiziţia energiei electrice realizate în anul 2022, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT) faţă de costurile incluse în tarifele aprobate de ANRE pentru anul 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.