Publicitate
Potrivit unei analize efectuate la nivel național de compania de cercetare Kantar Ucraina, ”În 2021, nivelul mediu anual anual al comerțului ilegal cu produse din tutun în Ucraina este de 14,4%. Există o creștere a nivelului produselor contrafăcute la 5% și a produselor etichetate pentru Duty Free sau pentru export, care sunt vândute ilegal în Ucraina - până la 7,6% ", se arată comunicatul companiei.
Conform raportului, începând cu mijlocul anului 2020, a existat o creștere constantă a comerțului cu produse ilegale, care, potrivit datelor din mai, a atins 15,9%.
Pierderile bugetului de stat din impozite neplătite în 2021 sunt estimate la 13,2 miliarde UAH (aprox. 494 de milioane de dolari).
Potrivit cercetătorilor, 62% din produsele etichetate pentru Duty Free sau pentru export, care sunt vândute ilegal în Ucraina, sunt producse la fabrica de tutun Vynnykiv, de lângă Liov.
„Alături de creșterea numărului produselor ilegale din tutun, o altă caracteristică a anului 2021 este că există o schimbare a canalelor de distribuție a produselor ilegale. În 2021, s-a triplat numărul de țigări vândute direct la chioșcuri și magazine, față de 2020 ”, a declarat Tetyana Sverdlyk , analist Kantar.
În același timp, 62% din produsele ilegale sunt distribuite în șapte regiuni din Ucraina: Odessa (13%), Harkov (13%), Donetsk (10%), Dnipropetrovsk (8%), Zaporijia (6%), Khmelnytsky ( 6%), Liov (6%). Ponderea produselor ilegale vândute prin canale comerciale legale continuă să crească: 67% din totalul produselor ilegale sunt vândute în chioșcuri și magazine.
România este una dintre destinațiile principale ale comerțului ilegal cu țigări. Spre exemplu, o singură captură a poliției de frontieră române a descoperit peste 10.500 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 86.000 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.