Analiza indică faptul că este puţin probabil ca Gazprom să recâştige nivelul exporturilor sale de dinainte de război către Europa, principala sa piaţă, până cel puţin în 2035, se arată în raportul de 151 pagini, citat exclusiv de Financial Times.
Astfel, Gazprom ar urma să exporte doar 50-75 miliarde metri cubi (bcm) pe an către Europa până la mijlocul deceniului următor, ceea ce reprezintă o treime din nivelul exporturilor sale înainte de februarie 2022, când invazia rusească a afectat semnificativ operaţiunile grupului în regiune.
Elina Ribakova, expert al Institutului Peterson cu sediul în Washington, a prezentat o evaluare deprimantă privind situaţia Gazprom, declarând: "Este extrem de întunecată. Gazprom este la capăt de drum şi ei ştiu asta foarte bine."
Cantităţile de gaze naturale livrate de grupul energetic rus Gazprom către Europa în luna mai au crescut cu 7,3% faţă de luna aprilie şi cu 39% faţă de luna mai a anului trecut, conform calculelor Reuters.
Aceste calcule, care au la baza datelor furnizate de reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze (ENTSOG) precum şi rapoartele zilnice ale Gazprom referitoare la tranzitul de gaze via Ucraina, arată că media exporturilor zilnice de gaze ruseşti prin conducte spre Europa a crescut în luna mai până la 89,5 milioane metri cubi, de la 83,4 milioane metri cubi în luna aprilie şi 64,5 milioane metri cubi în luna mai 2023.
În primul semestru din acest an exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa au ajuns la aproximativ 13 miliarde metri cubi, conform calculelor specialiştilor.
Exporturile de gaze ruseşti spre Europa, care odată era cea mai importantă piaţă de export a Rusiei, au scăzut semnificativ din cauza consecinţelor politice create de războiul din Ucraina. Vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019, când livrările anuale au urcat până la 175-180 miliarde metri cubi. Comparativ, în 2022, Rusia a furnizat Europei aproximativ 63,8 miliarde metri cubi de gaze prin diferite rute de export. Livrările au continuat să scadă anul trecut, cu 55,6%, până la 28,3 miliarde metri cubi.
Gazprom a raportat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi sale anuale din 1999, ca urmare a scăderii exporturilor de gaze spre Europa.
De la începutul anului 2023, grupul rus Gazprom nu mai dă publicităţii date privind exporturile sale de gaze.
Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.